Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Nemecký historik F. Bosbach získal doktorát Prešovskej univerzity

Na snímke Prešovská univerzita. Foto: TASR – František Iván

Bosbach sa počas svojho viac ako 40-ročného pôsobenia v akademickom výskume podrobne venoval viacerým aspektom raného novoveku.

Prešov 9. apríla (TASR) - Prešovská univerzita (PU) v Prešove v utorok na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady PU udelila čestný titul Doctor Honoris Causa významnému vedcovi v oblasti historických vied Franzovi Bosbachovi, profesorovi Univerzity v Duisburgu-Essene v Nemecku a Univerzity v Bayreuthe v Nemecku. TASR o tom informovala hovorkyňa PU Anna Polačková.

"Profesor Franz Bosbach je nielen významným nemeckým, medzinárodne uznávaným historikom, ale pre našu univerzitu je jedným z prvých západných akademikov, ktorí otvárali našim vedecko-pedagogickým pracovníkom a študentom dvere, umožnili ich akceptáciu a oboznamovali ich so svojím výskumným a akademickým prostredím," vyzdvihol vo svojom príhovore Peter Kónya, rektor PU.

Zároveň dodal, že profesor viacerým mladým historikom, medzi nimi aj z Prešova, umožnil získanie výskumných štipendií a opakovane ich prijal na svojej katedre, zoznámil ich s fungovaním nemeckého vysokého školstva a nemeckými historikmi. "Bol významným podporovateľom spolupráce našich univerzít a viackrát pomohol pri schvaľovaní mobilít pre našich pedagógov a študentov," doplnil rektor.

Bosbach sa počas svojho viac ako 40-ročného pôsobenia v akademickom výskume podrobne venoval viacerým aspektom raného novoveku. Zaoberal sa predovšetkým medzinárodnými vzťahmi v ranom novoveku, dejinami každodennosti, propagandy a mentalít.

Pri príležitosti udelenia čestného doktorátu na slávnostnom zasadnutí v Dvorane Evanjelického kolégia v Prešove Bosbach predniesol prednášku s názvom 1618 - 1648: Historické skúsenosti s hľadaním mieru. "Témou mojej prednášky je mier, ktorý sa však netýka výlučne minulosti. V súvislosti s vojnou na Ukrajine a v Palestíne sa tieto udalosti výrazným spôsobom znova dostávajú do povedomia," uviedol Bosbach, ktorý na príklade udalostí z rokov 1618 a 1648 poukázal na to, ako ľudia zaobchádzali s otázkou mieru v minulosti, za akých podmienok hľadali mier. Zároveň sa poďakoval za udelenie čestného doktorátu.

Bosbach sa narodil v Bornheime (Rheinland) v Nemecku. V roku 1981 získal doktorát na Univerzite v Bonne, kde sa následne v roku 1986 habilitoval. V roku 1989 pracoval na Claer College, Cambridge v Anglicku. V rokoch 1989 - 2008 sa stal vedúcim učiteľom modernej histórie na Univerzite v Bayreuthe v Nemecku. V rokoch 1995 - 2008 bol tiež vo vedení anglicko-nemeckej Spoločnosti princa Alberta. V roku 2008 prešiel na Univerzitu v Duisburgu-Essene, kde bol následne zvolený za prorektora pre štúdium a výučbu. Jeho funkčné obdobie skončilo v roku 2014. Od tohto času pracoval na univerzite ako profesor ranej modernej histórie.