Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Architektonická súťaž na obnovu Zoborského kláštora má svojho víťaza

Na archívnej snímke areál Zoborského kláštora Foto: TASR/Daniel Veselský

Architektonicko-krajinárska súťaž na obnovu areálu Zoborského kláštora bola vyhlásená Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu 7. novembra.

Nitra 21. decembra (TASR) - Mesto Nitra už vybralo víťaza architektonicko-krajinárskej súťaže na revitalizáciu vnútrobloku Zoborského kláštora. Päťčlenná porota na hodnotiacom stretnutí vyberala spomedzi piatich návrhov.

Ako informovala radnica, víťazný návrh pochádza z bratislavského ateliéru Rudohradský. "Nosným motívom riešenia priestoru zaniknutého Zoborského kláštora je lesná lávka, ktorou bude návštevník vedený okolo celého areálu, mimo archeologickej lokality. Neinvazívne tak bude možné pozorovať postup prác archeológov. Z lávky bude vytvorený prístup do kultúrnej zóny pri Rákocziho altánku, ovocného sadu v okolí mníšskych eremitiek, muzeálnej zóny okolo Kostola sv. Jozefa či rekreačnej zóny v blízkosti skleníka a bylinkovej záhrady," uviedol mestský úrad.

Architektonicko-krajinárska súťaž na obnovu areálu Zoborského kláštora bola vyhlásená Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu 7. novembra. "Jednou z podmienok súťaže bolo navrhnúť riešenie, ktoré zohľadní špecifické územie, napojí sa na existujúcu štruktúru areálu a prepojené bude s plánovanou výstavbou infocentra. Podľa víťazného návrhu sa má areál kláštora sprístupniť jedným hlavným vstupom na mieste, kde sa nachádza pôvodný skleník, v smere od prírodného náučného chodníka," doplnil magistrát.