Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Nitra hospodárila so schodkom, bol desaťnásobne nižší ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa primátora nebude pre mestá a obce ľahký ani tento rok. Magistrát preto bude musieť pokračovať v šetrení všade tam, kde to bude možné.

Nitra 10. apríla (TASR) – Mesto Nitra ukončilo hospodárenie v roku 2011 so schodkom 634.419 eur. Uvádza sa to v záverečnom účte mesta, ktorý na svojom poslednom rokovaní prerokovalo zastupiteľstvo. Aj napriek zápornému výsledku hospodárenia je nitriansky primátor Jozef Dvonč s fungovaním mesta spokojný, pretože schodok je oveľa nižší ako v minulom roku, keď prekročil sumu desať miliónov eur. "Musím povedať, že sme na tom s výsledkom zhruba desaťnásobne lepšie ako minulý rok. Ten záporný výsledok nerobí bežná prevádzka, pretože tú vieme ovplyvniť. Tam vieme šetriť a tak tam bolo automaticky plus päť miliónov eur," uviedol Dvonč.

Ako pripomenul, hospodárenie mesta ťahá do záporných čísel hlavne investičná výstavba. "Je to z toho dôvodu, že niektoré stavby nemusia byť dokončené, alebo že sú realizované s podporou európskych fondov, ktorú ešte nemáme zaplatenú," vysvetlil. Mesto zo štrukturálnych fondov rekonštruovalo napríklad Základnú školu Benkova, či prestavbu bývalej detskej nemocnice na zariadenie opatrovateľských služieb. V oboch prípadoch však už muselo faktúry za milióny eur uhradiť. "Ak by sme už mali aj peniaze z fondov Európskej únie vyplatené, tak máme účet aj v kapitálovej časti prebytkový," skonštatoval Dvonč. Ako doplnil, viac ako 634-tisícový schodok chce mesto vykryť rozpočtovým opatrením z prostriedkov, ktoré získalo zo všeobecnej pokladničnej správy v rámci dofinancovania samosprávy.

Podľa primátora nebude pre mestá a obce ľahký ani tento rok. Magistrát preto bude musieť pokračovať v šetrení všade tam, kde to bude možné. "Finančne štartujeme do nového roka. Nič dobré nás nečaká, v tom zmysle, že by sme mohli rozhadzovať peniaze. Naopak, ideme robiť ďalšie úsporné opatrenia," uviedol Dvonč. Na financovanie nových stavieb plánuje radnica využívať úvery, prípadne peniaze z predaja svojho majetku. "Naša úverová zaťaženosť je pomerne nízka, možno najnižšia z pomedzi krajských miest, na úrovni 34,4 percenta a takisto dlhová služba je veľmi priaznivá. Vieme si teda zobrať na niektoré stavby aj úver, pokiaľ sa poslanci tak rozhodnú. Pre nás rozhodujúca položka je predaj majetku. Tu máme naplánované v rozpočte dva milióny eur a tam budeme mať zrejme problém. Aj tento rok bude ťažké naplniť objem predaja majetku, pretože jednoducho trh s nehnuteľnosťami stojí," dodal primátor.