Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Slovenskí vojaci na Cypre nemajú núdzu o kuriózne situácie

Príslušníkov ozbrojených síl SR, ktorí ukončili pôsobenie v operácii UNFICYP na Cypre, 3. apríla 2012 na Svätoplukovom námestí v Nitre slávnostne privítal náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. Súčasťou ceremoniálu bolo odovzdanie medailí Za službu v mierových a pozorovateľských misiách, ktorú prevzalo 110 vojakov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Úlohou slovenských vojakov na mierovej misii na Cypre je zabezpečiť, aby na stráženom území nedochádzalo ku konfliktom medzi obyvateľmi.

Nitra 3. apríla (TASR) – Príslušníkov ozbrojených síl SR, ktorí ukončili pôsobenie v operácii UNFICYP na Cypre, dnes na Svätoplukovom námestí v Nitre slávnostne privítal náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. Súčasťou ceremoniálu bolo odovzdanie medailí Za službu v mierových a pozorovateľských misiách, ktorú prevzalo 110 vojakov.

„Momentálne máme na Cypre 26. rotáciu, spolu 159 vojakov. Od mája 2001 sa v tejto mierovej misii vystriedalo 1117 vojakov. Celkovo sa od vzniku SR v roku 1993 v rôznych zahraničných misiách vystriedalo 14.800 vojakov,“ uviedol Vojtek. Na Cypre zahynuli dvaja slovenskí vojaci, nie však v bojovom nasadení. V jednom prípade vojak zahynul pri vystupovaní z vrtuľníka, keď ho nešťastnou náhodou zachytila zadná vrtuľa. Druhý vojak zahynul v čase osobného voľna, pri potápaní ho zachytil policajný motorový čln.

Úlohou slovenských vojakov na mierovej misii na Cypre je podľa slov vyjednávača pre turecko-cyperskú stranu Ľubomíra Chrenku zabezpečiť, aby na stráženom území nedochádzalo ku konfliktom medzi obyvateľmi.

Galéria: Ocenenie vojakov v Nitre




„Medzi východnou tureckou časťou ostrova a západnou gréckou je vybudovaná nárazníková zóna, v ktorej platia prísne pravidlá pohybu i použitia síl. Konflikty tu vznikajú prakticky každodenne,“ uviedol Chrenko.

Podľa jeho slov na území síce platí akési status quo, no znepriatelené strany sa za 40 rokov nedokázali dohodnúť, neuzavreli prímerie a stále sú vo vojnovom stave. V nárazníkovej zóne majú ľudia svoje pozemky, nachádzajú sa v nej cintoríny, kostoly.

„Je treba zabezpečiť, aby nevznikali konflikty. Terajší stav prináša rôzne kuriózne situácie. Ak horí majetok patriaci jednému národu, čaká sa na príchod svojich hasičov. Pritom hasiči druhého národa stoja na hranici pozemku a nemôžu hasiť, lebo ich jednoducho nepustia. Rovnako je to pri dopravných nehodách, nepomáha ten, čo je najbližšie. Je to vecou národnej cti, aby si to vyriešil postihnutý národ,“ opísal situáciu na Cypre Chrenko.

Tu bude player