Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nitrianska galéria ponúka príležitosť mladým umelcom a kurátorom

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Projekty je možné prihlásiť do 1. októbra 2017.

Nitra 12. septembra (TASR) - Nitrianska galéria ponúka príležitosť mladým umelcom a kurátorom, ktorí dostanú možnosť zorganizovať v roku 2018 svoje vlastné výstavné projekty v priestoroch Bunkra, Galérie mladých a Salóna. Cieľom otvorenej výzvy galérie je podpora a prezentácia súčasného slovenského a zahraničného umenia.

"Chceme poskytnúť priestor najmä začínajúcim kurátorom a podporiť ich originálne nápady na výstavy. Uprednostnené budú kurátorské, tematické projekty pred monografickými výstavami jedného, prípadne viacerých autorov. Okrem toho ponúkame katedrám alebo ateliérom z vysokých škôl výtvarného zamerania možnosť prezentácie svojej činnosti,” uviedol kurátor Nitrianskej galérie Omar Mirza.

Projekty vyberie komisia zložená z odborných pracovníkov galérie a prizvaných teoretikov umenia. Na termínoch ich realizácie sa dohodne galéria s úspešnými uchádzačmi. Výzva sa vzťahuje len na profesionálnych umelcov, študentov alebo absolventov, ktorí môžu byť aj zo zahraničia. "Výstava musí mať kurátora a projekt musí byť realizovateľný v rámci finančných a technických možností Nitrianskej galérie. Nesmie ísť o reprízu už zrealizovaného výstavného projektu,” pripomenul Mirza.

Okrem samotného výstavného priestoru poskytne Nitrianska galéria mladým umelcom aj technické vybavenie, asistenciu pri inštalovaní, prevoz diel galerijnou dodávkou, tlač a distribúciu pozvánok, PR projektu a oficiálne potvrdenie partnerstva galérie pri získavaní grantov a iných foriem spolufinancovania. Ako doplnil Mirza, projekty je možné prihlásiť do 1. októbra 2017.