Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Národné lesnícke centrum robí k Medzinárodnému dňu lesov workshopy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kampaň a workshopy, zastrešené lesnými pedagógmi, sa konajú v dňoch 15. až 25. marca.

Zvolen 16. marca (TASR) – Lesy a udržateľná výroba a spotreba je témou tohtoročných podujatí k Medzinárodnému dňu lesov (21. 3.), ktoré na Slovensku organizuje Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene. Pre deti materských škôl (MŠ) a základných škôl (ZŠ) pripravilo NLC najmä workshopy a výzvy.

Ako NLC informuje, kampaň a workshopy, zastrešené lesnými pedagógmi, sa konajú v dňoch 15. až 25. marca. „Zaujímavou sa stáva i výzva na 'drevené počítanie', ktorá má priniesť uvedomenie si využitia dreva a výrobkov z neho v každodennom živote človeka,“ uvádza NLC.

Ako pripomína, rok 2022 pokračuje v začatej dekáde obnovy ekosystémov. "Cieľom je zabrániť, zastaviť a zvrátiť degradáciu ekosystémov na každom kontinente a v každom oceáne. Lesy pokrývajúce asi jednu tretinu zemského povrchu pomáhajú v boji proti následkom zmeny klímy, chránia biodiverzitu, pôdu, rieky, sú pre ľudí zdravým prostredím na oddych, ale poskytujú im aj potravu či drevo," konštatuje.

Medzinárodný deň lesov bol vyhlásený Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organisation, FAO/United Nations) v roku 2012. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o hospodárení, ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií.