Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nová scéna je na Noc divadiel pripravená

Ilustračná foto Foto: TASR/Martin Baumann

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Noc divadiel otvorí v sobotu brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl počas večerných a nočných hodín. Do 8. ročníka celoslovenskej akcie sa bratislavská Nová scéna zapája nielen prostredníctvom predstavenia Punk Rock. Okrem hry britského dramatika Simona Stephensa, čaká návštevníkov viacero sprievodných podujatí. "Začneme už od 16.00 h výtvarným workshopom s autorom plagátu k inscenácii Punk Rock Matúšom Maťátkom, kde si rôznymi výtvarnými technikami vytvoria účastníci svoj plagát, reagujúci na to, čo ich dnes teší alebo hnevá," TASR informovala Zuzana Šebestová, PR manažérka Divadla Nová scéna, ktoré otvorí svoje hľadisko aj Štúdio Olympia.



V rámci Noci divadiel pripravilo zaujímavý program najmä pre mladých divákov. Okrem divadelného predstavenia so začiatkom o 19.00 h ich čaká autogramiáda a beseda s hercami a tvorcami inscenácie o divadle, punk rocku, psychických stavoch dnešných tínedžerov, ale aj o Novembri '89. "Pozvanie prijala Zuzana Mistríková, líderka študentského hnutia počas Nežnej revolúcie," dodala k programu, ktorý vyvrcholí koncertom mladých slovenských kapiel Aces, Ramones Bratislava, Christmas.

Rozhodnutie spojiť November '89 s Nocou divadiel a novým predstavením vysvetlil jeho režisér a dramaturg Novej scény Svetozár Sprušanský. "Práve predstavenie Punk Rock zachytáva a prezentuje životný pocit dnešných mladých ľudí a bude určite zaujímavé konfrontovať ich názory a pocity z vnímania reality, ktorú žijú, s postojmi a skúsenosťou protagonistov Novembra '89. Vytvoriť istý názorový most či dialóg o podobách slobody, ktorú sme očakávali a ktorú dnes pociťujeme na vlastnej koži. So všetkými jej podobami."

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Podujatie je venované všetkým priaznivcom divadla a netradičným programom sa snaží prilákať aj tých, ktorí cestu do divadla nachádzajú zriedkavejšie. Tento rok sa odohrá v 23 slovenských mestách a viac ako 50 divadlách, kultúrnych centrách a umeleckých školách. Kompletný program je dostupný na www.nocdivadiel.sk.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak ako počas všedných dní spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe. Noc divadiel je výnimočné podujatie aj tým, že okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory a vytvára tak veľkú divadelnú rodinu.