Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Nová publikácia predstavuje hodnotné budovy v Považskej Bystrici

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Súčasťou publikácie sú informácie o vybraných stavebných objektoch doplnené fotografiami súčasného stavu a dobovými snímkami.

Považská Bystrica 7. októbra (TASR) - Ucelený pohľad na hodnotné budovy v centre Považskej Bystrice a v Považskom Podhradí ponúka odborná monografia Architektonické pamiatky a pamätihodnosti mesta Považská Bystrica – centrum a podhradie. Vydalo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, autorom je Marek Turošík. Informovala o tom riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Rágulová.

Súčasťou publikácie sú informácie o vybraných stavebných objektoch doplnené fotografiami súčasného stavu a dobovými snímkami.

"Prezentované objekty boli zostavené na základe zoznamu nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok Pamiatkového úradu Slovenskej republiky a odborného výskumu architekta Mareka Turošíka. Okrem množstva historických i súčasných fotografií nájdu čitatelia v publikácii aj vloženú prílohu s plánmi a pôdorysmi na ďalšie štúdium," vysvetlila riaditeľka.

Vydanie knihy podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Trenčiansky samosprávny kraj a Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici. Pre záujemcov je k dispozícii v priestoroch vlastivedného múzea.