Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Novou miestnou kontrolórkou v Petržalke bude D. Chovancová

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Zachar

Šesťročné funkčné obdobie doterajšieho miestneho kontrolóra sa končí koncom marca.

Bratislava 9. februára (TASR) – Bratislavská Petržalka bude mať novú miestnu kontrolórku. Na najbližších šesť rokov sa ňou stane Diana Chovancová. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci v dvojkolovej voľbe. Nová kontrolórka nastúpi do funkcie 1. apríla.

O post miestneho kontrolóra sa uchádzalo desať kandidátov, medzi nimi aj doterajší kontrolór Stanislav Fiala. Kandidáti sa zároveň pred voľbou na miestnom zastupiteľstve zúčastnili na verejnom vypočúvaní. Miestni poslanci na margo verejného híringu skonštatovali, že do funkcie sa prihlásili kvalitní ľudia s dobrými skúsenosťami a referenciami. Poslanec Pavol Škápik zároveň podotkol, že takéto verejné vypočúvanie by sa malo realizovať aj pri výbere kandidátov na iné pozície. Pred samotnou voľnou priamo na rokovaní miestneho parlamentu jeden z uchádzačov svoju kandidatúru stiahol.

Súčasný miestny kontrolór sa poďakoval za 12 rokov spolupráce pre mestskú časť. Poslanci na margo jeho pôsobenia skonštatovali, že kultúru komunikácie a vzťahov nastavil na veľmi dobrú úroveň a vyjadrili spokojnosť s jeho doterajšou prácou. Niektorí poznamenali, že pôsobil aj v "krušných časoch", keď sa riešil napríklad Miestny podnik VPS. Svoju prácu podľa nich zvládol veľmi dobre, so cťou a ako nestranný. Vicestarostka Lýdia Ovečková zároveň novej kontrolórke zaželala veľa entuziazmu a nadšenia do práce.

Hlavný kontrolór vykonáva najmä kontrolu zákonnosti, hospodárnosti a efektívnosti pri hospodárení s vlastným a zvereným majetkom. Svojou kontrolnou činnosťou prispieva k transparentnosti v rozhodovaní. Do jeho pôsobnosti patrí aj kontrola príjmov, výdavkov a finančných operácií, kontrola vybavovania sťažností a petícií a tiež napríklad kontrola dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov vrátane kontroly plnenia uznesení miestneho zastupiteľstva.

Funkcia hlavného kontrolóra je nezlučiteľná s funkciou poslanca obecného zastupiteľstva, starostu či člena orgánu právnickej osoby, ktorej zriaďovateľom alebo zakladateľom je obec.

Šesťročné funkčné obdobie doterajšieho miestneho kontrolóra sa končí koncom marca.