Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Novou predsedníčkou ŽSK sa stala Erika Jurinová

Na snímke kandidátka na predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová po zverejnení neoficiálnych výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR dňa 5. novembra 2017 v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Získala 82.034 hlasov, teda 43,67 percent hlasov voličov.

Žilina/Bratislava 5. novembra (TASR) - Slovensko má historicky prvú ženu v kresle predsedu samosprávneho kraja. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) do neho zasadne Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA), ktorá získala 82.034 hlasov, teda 43,67 percent hlasov voličov. Podarilo sa jej poraziť doterajšieho predsedu Juraja Blanára.

Profil Eriky Jurinovej


Rodáčka z Trstenej Erika Jurinová sa narodila 31. augusta 1971. Je absolventkou Vysokej školy strojní a textilní (dnes Technická univerzita) v českom Libereci. S prestávkami, počas ktorých bola na materskej dovolenke, pracovala ako učiteľka na Spojenej škole v Námestove. Sedem rokov pracovala aj ako vedúca redakcie vo firme RegiónPRESS.

Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stala poslankyňou Národnej rady (NR) SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS). V predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 sa stala poslankyňou NR SR za stranu OĽaNO. Vykonávala aj funkciu podpredsedníčky NR SR. Po parlamentných voľbách 2016 opäť zasadla do NR SR a je predsedníčkou Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Prioritou Eriky Jurinovej vo funkcii županky ŽSK je rozvíjať najmä služby pre občanov aj oblasti zdravotníctva a školstva. Chce rozšíriť kapacitu sociálnych zariadení a zabezpečiť kvalitné služby pre seniorov. Preferuje rekonštrukciu ciest a mostov podľa naliehavosti situácie a nie podľa politickej príslušnosti a dobudovanie diaľničného prepojenia a diaľničných úsekov D1, D3 i rýchlostných ciest R1, R3.