Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nový starosta Lamača L. Baňacký presadzuje myšlienku silného tímu

Na snímke voliči počas volieb do orgánov samosprávy obcí 10. novembra 2018 v bratislavskom Lamači, v ktorom volia v rámci šiestich okrskov vo volebných miestnostiach, vytvorených na prízemní ZŠ na Malokarpatskom námestí. Foto: TASR – Erik Máder

Baňacký pre TASR povedal, že silný mandát, ktorý mu voliči dali, chce presadzovať s nosnou myšlienkou tímu a spolupráce s poslancami v miestnom zastupiteľstve.

Bratislava 11. novembra (TASR) – V bratislavskom Lamači vystrieda doterajšieho starostu Petra Šramka jeho zástupca Lukáš Baňacký. Vicestarostovi, ktorý kandidoval s podporou pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina – Boris Kollár, OKS, Nova, Zmena zdola, demokratická únia Slovenska) odovzdalo v sobotných (10.11.) voľbách starostu hlas 46,51 percenta lamačských voličov. Uvádza to mestská časť na svojom webe.

Baňacký pre TASR povedal, že silný mandát, ktorý mu voliči dali, chce presadzovať s nosnou myšlienkou tímu a spolupráce s poslancami v miestnom zastupiteľstve. "Verím, že ak sa dokážeme spojiť, bude to funkčný celok a dokážeme sa posunúť ďalej," uviedol.

Vo volebných programoch úspešných kandidátov na poslancov vidí mnohé prieniky. "Jednou z prvých úloh bude preto sadnúť si a vytvoriť spoločný, akčný plán, ktorý bude nosnou kostrou nášho ďalšieho štvorročného pôsobenia," povedal. Chce sa tiež zamerať na zefektívnenie práce miestneho úradu. "Toto je téma, ktorej sa treba vážne venovať, samozrejme, uvážlivo, rozumne," povedal víťaz volieb v Lamači.

Podľa informácií mestskej časti sa do sedemmčlenného miestneho zastupiteľstva dostali len dvaja zástupcovia doterajšieho zboru – poslanci, kandidujúci v komunálnych voľbách 2018 za Nezávislé fórum, Pavol Čech a Radoslav Olekšák. Štyria noví poslanci kandidovali za Iniciatívu Lepší Lamač a Team Vallo s podporou mimoparlamentných strán PS a Spolu-občianska demokracia, do zastupiteľstva sa dostala i jedna kandidátka pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina – Boris Kollár, OKS, Nova, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska). V zastupiteľstve sú tri ženy, štyria muži.

Voliči v sobotňajších voľbách rozhodli aj o zmene mestského poslanca za Lamač. Doterajšieho zástupcu katastrálne najmenšej mestskej časti v mestskom parlamente Radoslava Olekšáka vystrieda Igor Polakovič z Iniciatívy Lepší Lamač a Teamu Vallo.

V Lamači si volili z piatich kandidátov na starostu, 22 kandidátov na miestnych poslancov a štyroch kandidátov na mestského poslanca. Vo voľbách primátora vyhral v Lamači Matúš Vallo, hlasovalo za neho 35,97 percenta voličov.

Volebná účasť bola podľa informácií mestskej časti vyššia ako bratislavský priemer, vyšplhala sa na 52,84 percenta.