Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Obnova Domu umenia Fatra v Žiline je v záverečnej fáze

Na snímke Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina a kapela Bashavel pod taktovkou žilinského rodáka Vladimíra Martinku počas premietania prvého slovenského celovečerného hraného filmu Jánošík po sto rokoch v Dome umenia Fatra v Žiline 3. februára 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Projekt Prelaďme na novú vlnu - Dom umenia Fatra Žilina získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 937.752 eur prostredníctvom Grantov EHP.

Žilina 18. júna (TASR) - Obnova Domu umenia Fatra, ktorý je sídlom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina, je v záverečnej fáze. Podľa riaditeľa ŠKO Žilina Karla Hampla si projekt Prelaďme na novú vlnu vyžiada celkovo zhruba 1,2 milióna eur.

Doplnil, že vnútorná časť Domu umenia Fatra je kompletne obnovená a obnovu fasády by mali ukončiť v polovici júla. "Projekt je financovaný z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska a zo štátneho rozpočtu SR. Pôvodná výška bola takmer jeden milión eur. Bohužiaľ, došlo k výraznej inflácii a museli sme pred všetkými výberovými konaniami prehodnotiť rozpočty. Veľmi nám pomohol zriaďovateľ, Ministerstvo kultúry SR, pretože nám poskytlo rozpočtové opatrenia na dofinancovanie týchto položiek," uviedol Hampl.

Po rekonštrukcii má podľa neho ŠKO oveľa krajší priestor pre publikum. "Nové sedačky, nové podlahy a je kompletne vymaľované. Koncertné osvetlenie konečne umožňuje všetkým muzikantom vidieť na noty. Majú tak oveľa lepšie pracovné podmienky na umeleckú prácu. Máme nové projekčné plátno a nový projektor. Môžeme robiť filmové projekty a oveľa viac rozšíriť naše pole pôsobnosti," podotkol.

Pripomenul, že Dom umenia Fatra sa nachádza v Mestskej pamiatkovej rezervácii Žilina. "Objekt postavili v rokoch 1919 - 1921 ako budovu kina a divadla Grand Bio Universum. V januári 1922 tu bola premiéra prvého hraného slovenského filmu Jánošík. V rokoch 1983 - 1988 kino Fatra zrekonštruovali pre potreby ŠKO Žilina. Ku kinu pristavili budovu pre potreby orchestra a v sále v roku 1988 postavili koncertný organ z dielne firmy Rieger-Kloss z Krnova," dodal riaditeľ ŠKO.

Projekt Prelaďme na novú vlnu - Dom umenia Fatra Žilina získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 937.752 eur prostredníctvom Grantov EHP. Projekt je spolufinancovaný v sume 149.576 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a podporený aktuálne sumou 143.161 eur priamo z rozpočtu Ministerstva kultúry SR.