Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Obnovu Domu umenia Fatra v Žiline ukončili, fasáda je z roku 1921

Na snímke zrekonštruovaná fasáda Domu umenia Fatra v Žiline 28. októbra 2023. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Projekt Prelaďme na novú vlnu - Dom umenia Fatra Žilina je financovaný z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska v celkovej výške 937.000 eur.

Žilina 29. októbra (TASR) - Projekt Prelaďme na novú vlnu - Obnova Domu umenia Fatra ukončili vo štvrtok (26. 10.) na záverečnom koncerte v Žiline. Podľa riaditeľa Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina Karla Hampla si obnova vyžiadala investíciu zhruba 1,1 milióna eur.

Najväčšou časťou rekonštrukcie bola podľa neho obnova fasády, ktorá je teraz v pôvodnom stave z roku 1921. "Vynovili sme celú koncertnú sálu - obnovili sme podlahu, sedačky, doplnili sme nové koncertné osvetlenie, ktoré už funguje od začiatku projektu," uviedol.

Pripomenul, že Dom umenia Fatra sa nachádza v Mestskej pamiatkovej rezervácii Žilina. "Objekt postavili v rokoch 1919 - 1921 ako budovu kina a divadla Grand Bio Universum. V januári 1922 tu bola premiéra prvého hraného slovenského filmu Jánošík. V rokoch 1983 - 1988 kino Fatra zrekonštruovali pre potreby ŠKO Žilina. Ku kinu pristavili budovu pre potreby orchestra a v sále v roku 1988 postavili koncertný organ z dielne firmy Rieger-Kloss z Krnova," doplnil riaditeľ ŠKO.

Projekt Prelaďme na novú vlnu - Dom umenia Fatra Žilina je financovaný z grantu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska v celkovej výške 937.000 eur. "Ministerstvo kultúry SR ako náš zriaďovateľ doplnilo 143.000 eur. A obnovovali sme ďalšie detaily, tak sme žiadali zriaďovateľa o ďalšie navýšenie, rádovo o niekoľko desiatok tisíc eur," dodal Hampl.