Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Obvinili konateľa firmy, ktorá vyviezla stavebný odpad do lomu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výkopová zemina mala pochádzať z výstavby kanalizácie čistiarne odpadových vôd a z výstavby závodu Jaguar Land Rover.

Topoľčany 28. marca (TASR) - Vyšetrovateľ enviropolície vzniesol obvinenie mužovi z obce Lietava v okrese Žilina a právnickej osobe, ktorej je obvinený konateľom, za spáchanie zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi. Obvinený ako konateľ obvinenej spoločnosti dal od septembra 2015 do októbra 2017 neoprávnene naviezť a uložiť viac ako 30.000 ton stavebného odpadu na pozemky lomu v obci Závada v okrese Topoľčany, informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Výkopová zemina mala pochádzať z výstavby kanalizácie čistiarne odpadových vôd a z výstavby závodu Jaguar Land Rover. V dobývacom priestore bola uložená bez súhlasu príslušného orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva a bez súhlasného stanoviska na uloženie výkopovej zeminy. Celkové náklady na odstránenie tohto odpadu dosiahnu podľa znaleckého posudku takmer 250.000 eur.

V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na osem rokov. Polícia upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované. Takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku.