Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Obyvatelia obce Malý Šariš odstraňujú škody po večernej smršti

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Od skorého rána ľudia, ktorí majú poškodený majetok, odstraňujú drevo, plechy a rátajú škody.

Malý Šariš 9. júla (TASR) – Mnohí obyvatelia obce Malý Šariš sa dnes zobudili do slnečného, ale smutného rána. Večerná búrka, ktorá sa v nedeľu (8. 7.) prehnala oblasťou približne o 19. hodine, nechala za sebou strnuté strechy, polámané stromy a poškodené autá.

Od skorého rána ľudia, ktorí majú poškodený majetok, odstraňujú drevo, plechy a rátajú škody. Starosta obce Miroslav Palenčár konštatoval, že výšku škôd zatiaľ nerátajú, v prvom rade treba zabezpečiť objekty, čo sa už z veľkej časti podarilo.

"Trvalo to asi 5 - 10 minút, zobralo 10 striech z domov, niekoľko domov je poškodených. Polámalo množstvo stromov, elektrické stĺpy, potrhalo vedenie, ostatné ešte len zisťujeme," povedal starosta.

Dodal, že už v nedeľu sa im podarilo zohnať fólie pre ľudí, ktorým zobralo strechy, dnes budú pokračovať v mapovaní a odstraňovaní škôd.

"Vietor, krúpy, dážď, dačo strašné. Pobralo strechy, všetko to tu lietalo, to sa nedalo pozerať na to. Potom, keď sme vyšli von, bolo to strašné, toto sme tu videli," povedal jeden z obyvateľov obce.

Na jednom dome plechovú krytinu strhlo zo strechy, preletela cez cestu a zastavila sa až na plote domu, ktorý stál oproti. V ďalšom prípade mladší muž parkoval pred domom a po smršti si našiel poškodené auto pod plechovou krytinou, ktorá zletela zo strechy.

Tu bude player


Poškodené sú mnohé stromy, ktoré silný vietor polámal, konáre sú stále porozhadzované po dvoroch a popri ceste, nebránia však premávke. Zásah dostal aj miestny cintorín, kde búrka polámala strom a strhla množstvo konárov.

Škody od rána rátajú aj v poľnohospodárskej spoločnosti, ktorá má svoju prevádzku v Malom Šariši. "Strhlo strechu z administratívnej budovy, potom ďalšiu strechu z vrátnice tu na dvore, potom z maštale, z teľatníka, takže obrovské škody, ktoré urobila tá veterná smršť," povedal pre TASR výrobný námestník spoločnosti Juraj Oriabinec.