Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Odborníci reagujú na smrť bábätka v M.Kameni: Rodičia nemajú panikáriť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Päťmesačné dievčatko zomrelo v nedeľu ráno (3.12.) v rodine v Modrom Kameni v okrese Veľký Krtíš.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Spájanie smrti dieťaťa, ktoré počas víkendu zomrelo na strednom Slovensku, s očkovaním je podľa odborníkov predčasné a neodôvodnené. Výbor Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti (SEVS) Slovenskej lekárskej spoločnosti preto vyzýva rodičov, aby nepodliehali panike a dávali svoje deti očkovať. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

"Podľa našich zistení dieťa dostalo dva dni pred úmrtím druhú dávku povinného očkovania, nasledujúci deň po očkovaní malo zvýšenú teplotu 37 stupňov. Prvú dávku očkovania znášalo bez akýchkoľvek vedľajších reakcií," píše sa v stanovisku SEVS. Pripomína, že očkovanie ochráni ich deti pred vážnymi chorobami, ktoré neraz zanechávajú vážne trvalé následky a môžu byť aj príčinou úmrtia.

Výbor SEVS tvoria odborníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva, akademickej obce, nemocníc, ako aj hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu.

Päťmesačné dievčatko zomrelo v nedeľu ráno (3.12.) v rodine v Modrom Kameni v okrese Veľký Krtíš. Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre usmrtenie. Privolaná lekárka nariadila pitvu. Podľa portálu tvnoviny.sk bolo dievčatko v piatok na povinnom očkovaní tzv. hexavakcínou, v sobotu dostalo horúčku a v nedeľu ráno zomrelo.