Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Odomknutím poľnej železnice sa začala turistická sezóna v skanzene

Symbolickým odomknutím Nitrianskej poľnej železnice sa dnes začala letná turistická sezóna v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre. Parný vlak VS-80 ťahaný rušňom z roku 1951 absolvoval prvú tohtoročnú jazdu okolo skanzenu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Parný vlak VS-80 ťahaný rušňom z roku 1951 absolvoval prvú tohtoročnú jazdu okolo skanzenu. Slovenské poľnohospodárske múzeum si v tomto roku pripomenie 90. výročie svojho založenia.

Nitra 2. apríla (TASR) - Symbolickým odomknutím Nitrianskej poľnej železnice sa dnes začala letná turistická sezóna v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre. Parný vlak VS-80 ťahaný rušňom z roku 1951 absolvoval prvú tohtoročnú jazdu okolo skanzenu. Slovenské poľnohospodárske múzeum si v tomto roku pripomenie 90. výročie svojho založenia. Ročne ho navštívi zhruba 30.000 ľudí.

Súčasťou otvorenia letnej turistickej sezóny je výstava Veľká noc vo zvykoch a tradíciách. Sprevádzajú ju ukážky zdobenia kraslíc, výroba originálnych veľkonočných dekorácií, výstava kraslíc zo zbierok múzea i ukážka tradičnej veľkonočnej výzdoby. Stôl pokrytý jednoduchým obrusom zdobia klobásy, šunka, vajíčka, chren, chlieb, veľkonočný baránok i pálenka. "Sú to tradičné slovenské jedlá, ktoré mávali na stole najmä chudobnejšie rodiny v minulosti," uviedla Marianna Hričová zo Slovenského poľnohospodárskeho múzea.



Neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov sú kraslice. V zbierke múzea sa ich nachádza približne tisíc kusov, časť z nich múzeum prezentuje na výstave. K najvzácnejším patria kraslice - písanky. "Sú to zafarbené vajíčka, do ktorých sú vyškrabané riekanky a básničky. Dievčatá ich pripravovali pre svojich šibačov. Tieto naše pochádzajú z okolia Popradu," konštatovala Hričová. Zaujímavosťou sú aj kraslice z husích a morčacích vajec, kraslice batikované čičmianskymi vzormi či zdobené madeirovou technikou. Zbierku dopĺňajú kraslice opletané drôtom, obháčkované, voskované či maľované, pričom ich autorka sa inšpirovala pozdišovskou keramikou s motívmi tanečníkov.