Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Omastinú Nemci obsadili trikrát,zavraždili 12 ľudí a vypálili 14 budov

Pohľad na centrum obce Omastiná. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Obec mala v čase vypuknutia SNP 400 obyvateľov, mnohí z nich pomáhali partizánom pri ubytovaní, stravovaní, orientácií v okolitom teréne, pri budovaní bunkrov v Jožkovom údolí a Čiernom vrchu.

Omastiná 19. augusta (TASR) – V obci Omastiná v dnešnom okrese Bánovce nad Bebravou založili Akčný výbor na podporu Slovenského národného povstania (SNP) už niekoľko dní po jeho vypuknutí. Za pomoc partizánom sa Nemci pomstili zavraždením 12 obyvateľov obce, vypálením šiestich domov, ôsmich hospodárskych budov a odvlečením desiatok miestnych obyvateľov do koncentračných táborov.

Ako TASR informoval starosta Omastinej Viliam Kusý, obec mala v čase vypuknutia SNP 400 obyvateľov, mnohí z nich pomáhali partizánom pri ubytovaní, stravovaní, orientácií v okolitom teréne, pri budovaní bunkrov v Jožkovom údolí a Čiernom vrchu v katastri obce. Podieľali sa tiež na zabezpečovaní zásob pre partizánov na zimné obdobie v rokoch 1944 - 1945 v jaskyniach v lokalitách Žernovská a Vlčodolská.



Pamätník padlým v SNP v obci Omastiná.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


„Pomoc občanov partizánom sledovali aj prisluhovači nemeckých vojsk, ktoré tieto aktivity chceli prerušiť obsadením obce dňa 23. novembra 1944. Po krátkej prestrelke s partizánmi sa obec Nemcom podarilo obsadiť. Zatkli všetkých mužov v obci od 16 do 60 rokov, ale aj niektoré ženy a odviezli ich na gestapo do Bánoviec nad Bebravou, kde ich vypočúvali a mučili. Nemci obec prepadli opäť 25. novembra 1944, kedy vypálili šesť domov a osem hospodárskych budov. Dvanásť našich občanov zavraždili a uložili do spoločného hrobu na Cibislávke pri Bánovciach nad Bebravou,“ priblížil Kusý s tým, že tretíkrát Nemci obec obsadili aj 2. februára 1945 a za pokračujúcu pomoc partizánom odviezli 42 občanov do koncentračných táborov.

Na snímke tradičná architektúra v centre obce Omastiná.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Omastiná má dnes iba 38 obyvateľov, je najmenšou obcou Trenčianskeho kraja. Podľa starostu však na fašistické besnenie nezabúdajú, každoročne si ho pripomínajú spomienkovým zhromaždením a kladením vencov k pamätníku SNP v obci. Ten postavili v roku 1964 pri príležitosti 20. výročia SNP a na pamätnej tabuli sú mená všetkých obetí fašizmu z Omastinej, ktoré zahynuli v SNP.

Z archívu Múzea SNP v Banskej Bystrici.

Nemecké komando sústredilo svoju činnosť na likvidáciu partizánskeho hnutia v Strážovských vrchoch, kde nachádzal podporu civilného obyvateľstva partizánsky zväzok Ján Žižka. Štábu tohto zväzku sídlil istý čas v obci Omastiná. Tu sa nachádzala aj dielňa, ktorá pre partizánov vyrábala súčasti odevov a rôzne doplnky.

Sonderkommando ZbV 15 za asistencie iných jednotiek 11. novembra 1944 obec obsadilo. Fašisti ju vyrabovali a podpálili, pričom zhorelo sedem domov a sedem hospodárskych stavísk. Zatkli starostu obce Ondreja Kurica a ďalších 12 občanov, ktorých za pomoc partizánom zastrelili na Cibislávke. Okrem toho fašisti uväznili 70 obyvateľov vo väznici v Ilave a v Bánovciach nad Bebravou.
Zničené domy v obci Omastiná, okres Bánovce nad Bebravou, počas 2.svetovej vojny.
Foto: Archív Múzea SNP Banská Bystrica