Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Otvárací ceremoniál EHMK prebehol pokojne

Slávnostné rozsvietenie Dómu sv. Alžbety v centre Košíc prilákalo podľa organizátorov zhruba 20.000 Košičanov a návštevníkov mesta. Tí sa okrem hlavného programu prizerali predstaveniu piatich vybraných podujatí projektu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Vedľa stojaca Urbanova veža poslúžila ako projekčná plocha pre mapping, ktorý stvárnil históriu nielen košickej katedrály, ale aj ďalších významných lokalít regiónu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na bezpečnosť a poriadok v uliciach dohliadali v zvýšenom počte policajti.

Košice 21. januára (TASR) - Otvárací ceremoniál Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 v centre Košíc za účasti desiatok tisíc ľudí prebehol v nedeľu (20. januára) večer pokojne a bez vážnejších incidentov. Na bezpečnosť a poriadok v uliciach dohliadali v zvýšenom počte policajti.

"Polícia nemusela zasahovať, v žiadnom prípade nedošlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku," uviedla dnes pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

V meste nedošlo ani k výraznejšiemu nárastu počtu úrazov či zranení. "Lekári ošetrovali len bežné úrazy, ktoré patria k aktuálnemu počasiu. Nič mimoriadne sme počas otváracieho ceremoniálu nezaznamenali," uviedla pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Ladislava Šustová.

Otvorenie EHMK prebiehalo počas víkendu na Hlavnej ulici. Nedeľňajšia Veľká otváracia show vyvrcholila veľkolepým ohňostrojom o 19.30 h, prišlo na ňu okolo 40.000 ľudí.