Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

OZ Odyseus vydá zosnulému klientovi román Láska spred Slovnaftu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dej románu sa odohráva v súčasnej Bratislave a opisuje životné peripetie hlavnej postavy Laca, ktorá má silné autobiografické črty.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Občianske združenie (OZ) Odyseus vydá v poradí druhé dielo svojmu niekdajšiemu klientovi, zosnulému Petrovi Šlepeckému, ktorý injekčne užíval drogy. Román Láska spred Slovnaftu, ktorý má autobiografické črty, pokrstia 7. decembra v bratislavskom undergroundovom klube Fuga. Šlepecký zahynul v decembri 2021.

"Práca na knihe bola pre Šlepa veľkou motiváciou. Poctivo chodil na stretnutia a zároveň pracoval aj na zlepšení svojej sociálnej situácie. Nešťastne sa však priplietol pod kolesá auta pri prechádzaní cez cestu na Hraničnej ulici, kde zraneniam na mieste podľahol," približuje projektová asistentka združenia Veronika Štefečková.

Dej románu sa odohráva v súčasnej Bratislave a opisuje životné peripetie hlavnej postavy Laca, ktorá má silné autobiografické črty. Román opisuje jeho skúsenosti s absolvovaním abstinentských skupín i s recidívami rôzneho druhu. Taktiež sa venuje vzťahu so ženou, ktorá poskytuje sexuálne služby na Slovnaftskej ulici.

"Je surovým, no zároveň citlivým a triezvym náhľadom na realitu človeka, ktorý žije na okraji spoločnosti," podotýka združenie, ktorého súčasťou práce je aj dávanie hlasu ľuďom z vylúčených komunít. Sprístupňovanie takýchto diel má podľa neho svoj význam v destigmatizácii a odstraňovaní tabu. Verí, že takéto projekty môžu mať posilňujúci význam pre týchto ľudí, pred ktorými spoločnosť zatvára oči alebo ich odsúva na svoj okraj. Podotýka, že aj oni majú svoje osudy, starosti a lásky ako každý iný človek.

OZ Odyseus sa od roku 1997 venuje poskytovaniu služieb na znižovanie rizík ľuďom, ktorí užívajú drogy alebo pracujú v pouličnom sexbiznise. Pred niekoľkými rokmi začalo združenie uverejňovať básne jedného zo svojich klientov v internom časopise. Nakoniec bola v roku 2021 vydaná zbierke básní Tabatierka veršov.

Na realizáciu projektu poskytlo dotáciu hlavné mesto prostredníctvom Nadácie mesta Bratislavy. Finančne ho podporilo aj Ministerstvo kultúry SR.