Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovskí pacienti s metylalkoholom v krvi sú mimo ohrozenia života

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Desať pacientov bolo na oslave, kde sa podával alkohol objednaný prostredníctvom internetu z Českej republiky.

Prešov 17.septembra (TASR) – Všetci pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, u ktorých bolo podozrenie z otravy metylalkoholom, sú v dobrom klinickom stave. Médiám to dnes predpoludním potvrdilo vedenie nemocnice.

Riaditeľ FNsP Radoslav Čuha pripomenul, že v nedeľu podvečer prišlo na ošetrenie desať ľudí, ktorí boli na oslave, kde sa podával alkohol objednaný prostredníctvom internetu z Českej republiky.

"Výsledky po odobratí vzoriek potvrdili metylalkohol v krvi u štyroch z desiatich osôb. Osem ľudí zostalo na pozorovaní v nemocnici, dvaja odišli domov. Dnes sme urobili kontrolné odbery u hospitalizovaných, išli do toxikologického laboratória do Košíc, výsledky zatiaľ nemáme," konštatoval Čuha.

Zdôraznil, že pacienti sa cítia dobre a dnes absolvujú kontrolné vyšetrenie u očného lekára. Čuha doplnil, že pacienti zatiaľ odmietajú komunikovať s médiami.

"Pacienti sú mimo ohrozenia života, cítia sa dobre. Zdá sa, že v priebehu 24 hodín stav bude natoľko stabilizovaný, že budú môcť ísť domov," povedal novinárom prednosta I. internej kliniky FNsP Marián Babčák.

Vysvetlil, že príznaky pri otrave metylalkoholom závisia od požitého množstva, môžu byť teda ľahké ako pri ľahkej opitosti. Pri tých ťažších otravách sa môžu vyskytnúť aj poškodenia centrálneho nervového systému, poruchy vedomia, nadmerná spavosť, kŕče či poškodenie zraku.

"V prípade pacientov u ktorých sa potvrdila prítomnosť metylalkoholu v organizme bola hodnota vyššia ako norma, ale nie životu alebo zdraviu nebezpečná," doplnil prednosta kliniky.

Dodal, že v pravidelných intervaloch robia kontrolu vnútorného prostredia a liečbu postupujú podľa predpisov, ktoré používajú aj v Českej republike. Stav konzultovali aj s Národným toxikologickým centrom v Bratislave.




Kontrolné vzorky u štyroch pacientov opätovne potvrdili metylalkohol

Kontrolné rozbory krvi pacientov s podozrením na otravu metylalkoholom, ktorí sú hospitalizovaní v prešovskej nemocnici, opätovne potvrdili prítomnosť škodlivej látky v organizme u štyroch pacientov. TASR to krátko pred 17. hodinou potvrdil námestník riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Pavol Gazdič.

"Išlo o tých istých pacientov, ktorí mali pozitívny výsledok aj včera. U ostaných sú výsledky v norme. Všetci ôsmi pacienti vo veku od 20 do 50 rokov zostávajú hospitalizovaní na našich oddeleniach a zatiaľ sa nič nemení na postupe, ktorí zvolili lekári," konštatoval Gazdič.

Podľa vyjadrenia prednostu 1.internej kliniky Mariána Babčáka, ktoré poskytol dnes na poludnie médiám, nemalo ísť o veľké množstvo nebezpečnej látky. Zároveň konštatoval, že pacienti sa cítia dobre a sú mimo ohrozenia života.

Vysvetlil, že príznaky pri otrave metylalkoholom závisia od požitého množstva, môžu byť teda ľahké ako pri opitosti. Pri tých ťažších otravách sa môžu vyskytnúť aj poškodenia centrálneho nervového systému, poruchy vedomia, nadmerná spavosť, kŕče či poškodenie zraku.

Podľa Babčáka, v pravidelných intervaloch robia u pacientov testy na kontrolu vnútorného prostredia a v liečbe postupujú na základe postupov, ktoré používajú aj v Českej republike. Metódy konzultovali aj s Národným toxikologickým centrom v Bratislave.