Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Patrónom horských záchranárov je blahoslavený pápež Ján Pavol II.

Socha Jána Pavla II. s označením Horskej záchrannej služby na Slovensku pred rímskokatolíckom Kostolom sv. Cyrila a Metoda v Terchovej 21. októbra 2012. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ján Pavol II. bol známy tým, že navštevoval hory.

Terchová 21. októbra (TASR) – Blahoslaveného pápeža Jana Pavla II. dnes na pontifikálnej svätej omši v kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej vyhlásili za patróna Horskej záchrannej služby (HZS) na Slovensku.

Svätú omšu celebroval apoštolský nuncius v SR Mario Giordana s ordinárom Ozbrojených síl (OS) a Ozbrojených zborov (OZ) SR Františkom Rábekom, vojenskými, policajnými a hasičskými kaplánmi za účasti príslušníkov HZS.

Záchranári počas slávnosti v rímskokatolíckom Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Myšlienka vyhlásiť Jána Pavla II. za patróna horských záchranárov sa podľa Rábeka zrodila na horskej túre počas jeho dovolenky v Roháčoch. „Sprevádzal ma jeden záchranár z horskej služby. A pri zastávke mi položil otázku, kto je patrónom horských záchranárov. Povedal som mu, že nemajú nikoho a opýtal som sa ho, koho by chceli. Vtedy mi povedal, že Ján Pavol II., by bol patrón pre nich, pretože po týchto horách chodil,“ zaspomínal si ordinár OS a OZ SR, pod ktorého jurisdikciu príslušníci HZS patria.

Riaditeľ HZS Jozef Janiga zdôraznil, že pre horských záchranárov je vyhlásenie Jána Pavla II. za ich patróna veľkým sviatkom. „Záchranári sa často pohybujú pri akciách medzi životom a smrťou a v extrémnych prípadoch to duchovno hrá určite veľkú úlohu. Preto si myslím, že si toho patróna zaslúžia. Aby sa aj záchranári mali niekedy v tom vnútri kam utiekať,“ skonštatoval Janiga.



„Ján Pavol II. bol známy tým, že navštevoval hory. Bol úžasný človek, takže si myslím, že voľba, aby bol ochrancom horskej služby je úplne namieste. A pre nás to veľa znamená. Pri záchranných akciách, keď budeme trošku potrebovať povzbudenie, tú duchovnú pomoc, máme sa na koho obrátiť,“ dodal terchovský záchranár Jozef Mičo.