Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Petržalka motivuje voličov aj mobilizačnou súťažnou kampaňou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mestská časť rozhodla využívať vlastné zásteny a nie kartónové poskytnuté štátom, bolo urýchlenie procesu odvolenia počas volebného dňa.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Bratislavská Petržalka chce obyvateľov motivovať, aby prišli k volebným urnám počas sobotňajších volieb do Národnej rady (NR) SR. Prišla preto s mobilizačnou súťažnou kampaňou. Zapojiť do nej sa môže každý, kto sa odfotí s novou volebnou plentou z dielne mestskej časti. K dispozícii je ich takmer 600 v 95 volebných okrskoch.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mestská časť rozhodla využívať vlastné zásteny a nie kartónové poskytnuté štátom, bolo urýchlenie procesu odvolenia počas volebného dňa. Počas posledných komunálnych volieb evidovali viaceré samosprávy dlhé rady voličov práve aj pre nedostatok volebných plient.

"Kartónové zásteny museli vždy stáť na školských dvojlaviciach, aby sa správne rozložili, čím zaberali veľa miesta. Naše zásteny sú užšie, zaberajú menej miesta a môžu byť aj dve pri sebe," konštatuje vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu Alžbeta Neuschlová s tým, že do volebnej miestnosti sa tak oproti minulosti zmestí o dve až tri zásteny viac.

Zásteny majú zároveň posúvateľnú dosku na písanie, čím sa dá vytvoriť zástena pre sediacich, ale aj pre tých, ktorí chcú odvoliť v stoji. V každej volebnej miestnosti sú aj stojace, aj sediace zásteny. Mestská časť ich môže v budúcnosti využiť pri ďalších voľbách alebo aj na iné účely.

Výroba zásten vyšla samosprávu na približne 20.000 eur. Práce trvali niekoľko mesiacov, od výroby drevenej konštrukcie po inštaláciu bannerových plachiet, ktoré sú nadizajnované v petržalských farbách a s typickou petržalskou symbolikou.

Volebné miestnosti sú počas parlamentných volieb otvorené do 22.00 h.