Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Petržalka dokončuje opravu pochôdznej terasy na Fedinovej ulici

Petržalka - ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Hlavné mesto ešte na jar, keď informovalo, že opraví časť terasy na Blagoevovej ulici, priznalo, že zdevastované terasy pristavené k bytovým domom predstavujú bezpečnostné riziko.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Priechodnejšia a bezpečnejšia by už čoskoro mala byť ďalšia pochôdzna terasa v bratislavskej Petržalke. Ide o terasu na Fedinovej ulici, kde by sa rekonštrukčné práce mali skončiť do konca mesiaca, v závislosti od poveternostných podmienok. Náklady na jej opravu by mali dosiahnuť takmer 35.000 eur eur. TASR o tom informovala Silvia Vnenková z Oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Finančne sa na obnove terasy podieľa mestská časť, ktorá má v správe jej časť, spolu s Bytovým družstvom Petržalka, ktoré zastrešuje súkromných vlastníkov garáží. Práve strechy týchto garáží tvoria druhú časť terasy. "Práce sa začali odstránením pôvodnej asfaltovej pochôdznej vrstvy a podkladového betónu slúžiaceho na ochranu hydroizolácie. Po výmene dažďových vpustov spolu s odpadovým potrubím sa spravila nová hydroizolácia a ochranná betónová vrstva," Samospráva zo svojho rozpočtu vyčlenila takmer 15.000 eur, súkromní vlastníci 20.000 eur.priblížila Vnenková. Momentálne sa čaká na zaschnutie betónu, aby sa naň následne mohla položiť pochôdzna vrstva z cestného asfaltu. Bude potrebné zhotoviť aj nový sokel.

Prvou podobne zrekonštruovanou terasou, za spolupráce samosprávy a súkromných majiteľov, je terasa na Rovniankovej ulici. Mestská časť však zároveň pripúšťa, že rýchlejšiu obnovu terás komplikuje často ich vlastníctvo. Preto jedným z riešení je práve spolupráca s viacerými majiteľmi. "Mrzí ma ale, že takúto spoluprácu sa nám nedarí nadviazať aj s mestom. Keďže je vlastníkom viacerých terás, mohlo by ich byť dnes opravených podstatne viac," skonštatoval starosta Petržalky Vladimír Bajan. Ku konkrétnej spolupráci sa podľa neho nepristúpilo, ani napriek snahe niektorých mestských poslancov za Petržalku.

Hlavné mesto ešte na jar, keď informovalo, že opraví časť terasy na Blagoevovej ulici, priznalo, že zdevastované terasy pristavené k bytovým domom predstavujú bezpečnostné riziko a sú vypuklým problémom. Magistrát sa vtedy vyjadril, že má záujem postupne zrekonštruovať aj ďalšie terasy vo svojom vlastníctve, avšak najprv je potrebné usporiadať zložité majetkovoprávne vzťahy. O ďalších obnovených terasách či plánoch mesto odvtedy neinformovalo.