Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nitrančania spisujú petície, nepáčia sa im plány výstavby mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR

So stanoviskom občanov súhlasia viacerí poslanci, podľa ktorých treba nájsť riešenie ako zabrániť zahusťovaniu zástavby v centre mesta.

Nitra 24. novembra (TASR) – Obyvateľom Nitry sa nepáčia plány súkromných investorov na zástavbu posledných zelených plôch v centre mesta. Spisujú petície a žiadajú mestských poslancov, aby zasiahli. Vlnu nevôle vzbudil projekt výstavby bytového domu na Podzámskej ulici.

Obyvatelia okolitých bytov nesúhlasia s tým, aby na trávniku pod ich oknami vyrástla ďalšia stavba a preto proti plánovanej výstavbe spísali petíciu. Majitelia, ktorí kúpili pozemok od mesta ešte v roku 2014, sa preto obrátili na magistrát so žiadosťou o zámenu pozemkov. Vo svojej žiadosti uvádzajú, že chcú týmto krokom predísť ďalším sporom s obyvateľmi okolitých nehnuteľností.

Parcelu na Podzámskej ulici s rozlohou 2000 metrov štvorcových chcú jej majitelia vymeniť s mestom za pozemky na Wilsonovom nábreží s rozlohou takmer 6000 metrov štvorcových. Rozdiel v cene by následne doplatili a pozemky na nábreží rieky Nitra by mohli využiť na výstavbu polyfunkčného objektu. O zámene mali rozhodnúť mestskí poslanci na svojom zasadnutí 23. novembra. Z rokovania však napokon tento materiál stiahli.

Dôvodom bola hrozba ďalšej petície a nevôľa obyvateľov mesta, ktorí prišli priamo na mestské zastupiteľstvo protestovať proti možnej zástavbe Wilsonovho nábrežia. "Je tu mestské stromoradie, ktoré je parkom a má nenahraditeľnú funkciu vetrolamu, oddychovej zelene a športovej plochy. Konajú sa tu preteky, kondičné prechádzky a je to miesto oddychovej a izolačnej súvislej zelene v meste. Zároveň sú to nenahraditeľné pľúca, ktoré s pribúdajúcimi exhalátmi potrebujeme. Preto vás žiadame, nenarúšajme dobre fungujúcu mestskú časť novou zástavbou, ale naopak, vážme si a zveľaďujme zelené a krásne miesta, ktoré máme my, Nitrania, radi a je ich čím ďalej tým menej," vyzvala poslancov zástupkyňa nespokojných občanov Lucia Ďurgut Bártová.

So stanoviskom občanov súhlasia viacerí poslanci, podľa ktorých treba nájsť riešenie ako zabrániť zahusťovaniu zástavby v centre mesta. "Výbor mestskej časti Staré mesto zastáva dlhodobo stanovisko, ktoré býva často označované za brzdu rozvoja Nitry, že nie každá zelená plocha, hoci v súlade s územným plánom, musí byť zastavaná. Vždy navrhujeme, aby sa v územnom pláne takzvané intaktné plochy zelene zachovali, a aby sa tam nestavalo," skonštatoval viceprimátor Nitry Ján Vančo. Podľa jeho slov by poslanci nemali zlé rozhodnutie o predaji pozemku na Podzámskej ulici nahradiť iným zlým rozhodnutím, kvôli ktorému by došlo k zastavaniu veľkého pásu zelene na nábreží rieky Nitry.

Podľa primátora Jozefa Dvonča stiahnutie materiálu z novembrového rokovania zastupiteľstva umožní radnici hľadať riešenie, s ktorým budú spokojní majitelia pozemkov na Podzámskej ulici aj obyvatelia mesta. "Máme tu hrozbu petícií z dvoch strán, preto som navrhol, aby sme všetko ešte raz prešli. Dá sa očakávať, že pokiaľ nedôjde k nejakej dohode, tak budeme musieť tento materiál predložiť na zastupiteľstvo znovu 14. decembra. Ja budem robiť všetko preto, aby sme do tohto dátumu riešenie našli. Samozrejme, že pozemok na Podzámskej ulici je zaujímavý a z hľadiska územného plánu môže byť zastavaný. Je tu viacero alternatív na riešenie, ale dnes je zbytočné o nich hovoriť, pretože na dohodu potrebujeme dve strany," skonštatoval primátor.