Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Po rekonštrukcii otvorili pre verejnosť obecnú knižnicu v Beluši

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Súčasťou rekonštrukcie bolo spevnenie oporného múru, výmena podlahy a zrenovovanie stien.

Beluša 16. decembra (TASR) - Po šesťmesačnej rekonštrukcii otvorili v Beluši v Púchovskom okrese obecnú knižnicu. Na rekonštrukciu získala obec viac ako 178.000 eur z eurofondov a Ministerstva kultúry SR. Informovala o tom Petra Martišová zo sekretariátu starostu najväčšej obce Trenčianskeho kraja.

Súčasťou rekonštrukcie bolo podľa nej spevnenie oporného múru, výmena podlahy a zrenovovanie stien. "Vymenil sa nábytok a dvere, zmodernizovalo sa technické vybavenie a zakúpil elektronický knihovnícky systém. Vďaka výzve ministerstva sa podarilo tiež zrekonštruovať a debarierizovať toalety. Na zvýšenie dostupnosti znevýhodnených skupín slúži aj nový schodolez," uviedla.

Dodala, že v uplynulom roku získala obec na zakúpenie nových kníh 1500 eur z Fondu na podporu umenia. Triediacim procesom prešlo viac ako 15.000 titulov, viac ako 7.000 kníh zaevidovali do elektronického systému Clavius. Až do konca januára sa môžu čitatelia v knižnici registrovať zadarmo.

"V zmodernizovanej knižnici nájdu čitatelia detský kút, pracovný a kreatívny priestor, prednáškovú a oddychovú zónu. V budúcnosti plánujeme rozšíriť program pre deti a mládež, seniorov a kultúrne zamerané publikum," doplnila Martišová.