Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Po veternej smršti sú ešte niektoré domácnosti na západe bez elektriny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informácie o aktuálnom stave odstraňovania porúch sú verejnosti k dispozícii na poruchovej linke ZSD.


Bratislava 13. augusta (TASR) - Západoslovenská distribučná (ZSD) aj dnes pokračuje v odstraňovaní porúch, ktoré spôsobil silný vietor a búrka vo štvrtok (10.8.) večer. Bez elektrickej energie bolo dnes okolo obeda ešte približne 300 zákazníkov. ZSD o tom informuje na svojom webe s tým, že dodávka elektriny by mala byť vo väčšine prípadov obnovená v priebehu dneška.

"Poruchy na úrovni vedenia vysokého napätia sú už odstránené, pracuje sa na odstraňovaní porúch na úrovni nízkeho napätia, čiže sa opravujú konkrétne odberné miesta," priblížila ZSD. V teréne sú všetky dostupné pohotovostné zložky. Do najviac postihnutých oblastí boli nasadení pracovníci aj z ostatných regiónov západného Slovenska.

Počas piatka (11.8.) a v noci na sobotu (12.8.) sa pracovalo na odstránení porúch na vedeniach vysokého napätia, odstraňovali sa pováľané stromy na vedeniach a opravovali potrhané vodiče. "Tieto opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadali dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek," informovala ZSD. Počas noci na piatok evidovali 160.000 zákazníkov bez elektrickej energie. Následne ráno bolo bez elektriny približne 14.000 odberných miest a v sobotu na obed ešte zhruba 6000 zákazníkov.

Informácie o aktuálnom stave odstraňovania porúch sú verejnosti k dispozícii na poruchovej linke ZSD (0800 111 567) alebo na webovej stránke zsdis.sk.

Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok večer silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch približne 100 kilometrov za hodinu. Najviac výjazdov mali hasiči v Bratislavskom kraji, kde zasahovali najmenej pri 188 udalostiach. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.