Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Počas ETM ponúkne Banskobystrický kraj v múzeách a galériách zľavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Počas víkendu 16. a 17. septembra budú mať návštevníci múzeí a galérií polovičné zľavy zo vstupného, na ich uplatnenie stačí prísť inak ako osobným autom.

Banská Bystrica 22. augusta (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM) a prostredníctvom výzvy Nechajte auto doma podporí iné, ekologickejšie druhy dopravy. Počas víkendu 16. a 17. septembra budú mať návštevníci múzeí a galérií polovičné zľavy zo vstupného, na ich uplatnenie stačí prísť inak ako osobným autom. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že zľavy ponúkne rekordných 18 kultúrnych inštitúcií v kraji.

"Tretí ročník spoločného projektu ETM bude výnimočný tým, že sa doň tento rok po prvý raz zapojilo spolu až 18 kultúrnych inštitúcií, čo je zatiaľ historické maximum. Tohtoročnými nováčikmi sú Literárne a hudobné múzeum v Banskej Bystrici, Hradné múzeum vo Fiľakove a Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici," konštatoval riaditeľ odboru kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Chodcov, cyklistov, kolobežkárov a tých, ktorí pri ceste za kultúrou využijú vlak a autobus, čakajú okrem bežnej prehliadky expozícií a aktuálnych výstav viaceré sprievodné aktivity.

V Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici sa vydajú po tajomstvách známych i takmer zabudnutých remesiel v Matejovom dome. V Tihányiovskom kaštieli návštevníkom ukážu, ako dať druhú šancu veciam, ktoré by inak skončili na skládke. Horehronské múzeum v Brezne ponúka okrem výstavy Remeslo má modré dno aj komentované prehliadky mestskej veže. Bohatý sprievodný program pripravili aj Pohronské múzeum v Novej Bani, Gemersko-malohontské v Rimavskej Sobote, Novohradské a Mestské múzeum v Lučenci, Hutnícky skanzen v Hronci, NBS - Múzeum mincí a medailí v Kremnici a ďalšie.

Ako upozornila Štepáneková, pri ceste vlakom alebo autobusom treba predložiť cestovný lístok. V prípade iného spôsobu dopravy stačí ústne vyhlásenie o tom, aký dopravný prostriedok návštevníci využili.