Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Podolínec získal financie na obnovu historického hradbového systému

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Zámerom mesta je nielen opraviť časť hradieb, ale vytvoriť aj zelenú oddychovú zónu v širšom centre.

Podolínec 24. apríla (TASR) - Obnova hradieb v meste Podolínec na severe Spiša, ktoré patria medzi najstaršie na Slovensku, bude pokračovať. Radnica na sociálnej sieti informovala, že im v utorok (23. 4.) Výbor pre otázky zamestnanosti pri Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni schválil žiadosť na podporu projektu "Mestské opevnenie - Podolínec". Samospráva tak získala finančné prostriedky vo výške takmer 330.000 eur na pokračovanie obnovy historického hradbového systému.

"Finančné prostriedky sú naviazané na zamestnanie 13 robotníkov, ktorí budú nasledujúcich 18 mesiacoch pracovať na stavbe. Ambíciou je do konca roka dokončiť hradbu na Baštovej ulici a v ďalšom roku pokračovať nevyhnutnými opravami ostatných hradieb," priblížilo mesto. Finančný príspevok je súčasťou Národného projektu "Ľudia a hrady - krok k sociálnej ekonomike".

Zámerom mesta je nielen opraviť časť hradieb, ale vytvoriť aj zelenú oddychovú zónu v širšom centre. Samospráva na svojom webe uvádza, že hradby vysoké takmer desať metrov boli dokončené v roku 1382 a po obvode sa tiahli v dĺžke takmer 1100 metrov. Mesto malo päť samostatne opevnených objektov - mesto, hrad, kláštor, farský kostol a kostol sv. Anny. Mestské hradby mali pravdepodobne 18 bášt a tri strážne veže, zachoval sa z nich už len pozostatok. Konkrétne sú to hradné múry s cimburím a strieľňami v hornej časti a tiež dovnútra otvorené polvalcové bašty s pôvodnými aj novšími delovými strieľňami.