Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Podujatie v Liptovskom Mikuláši pripomenie osobnosť Alojza Lutonského

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Alojz Lutonský sa narodil na Morave a na Liptov prišiel prvýkrát ako študent obchodnej školy. Po skončení štúdií sa usadil v Liptovskom Mikuláši.

Liptovský Mikuláš 24. apríla (TASR) - Osobnosť muža, ktorý stál pri zrode Liptovskej galérie P. M. Bohúňa, Múzea Janka Kráľa či Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) - Alojza Lutonského, pripomenie spomienková akcia, ktorá sa uskutoční v stredu 25. apríla v priestoroch SMOPAJ v Liptovskom Mikuláši. Podujatie sa začne o 16. hodine. Informovala o tom riaditeľka múzea Dana Šubová.

Alojz Lutonský sa narodil na Morave a na Liptov prišiel prvýkrát ako študent obchodnej školy. Po skončení štúdií sa usadil v Liptovskom Mikuláši. "Bol to človek s neuveriteľne širokým záberom aktivít a záujmov – aktívny organizátor a funkcionár v oblasti turistiky, jaskyniarstva, cestovného ruchu, horskej záchrannej služby a výstavby horských dopravných zariadení, publicista či autor kníh a brožúr sprievodcovského a propagačného charakteru," priblížila Eva Mauritzová zo SMOPAJ. Lutonský počas svojho života redigoval aj časopis Krásy Slovenska a dvojtýždenník Vysoké Tatry.

Podujatie je realizované v rámci cyklu Čítanie z archívu a knižnice.