Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Autá z vrakoviska v Lazanoch sú kategorizované aj ako nebezpečný odpad

Nelegálne vrakovisko v Kláštore pod Znievom,
archívne foto
Foto: FOTO TASR - MV SR

Polícia informovala, že doposiaľ zaistila celkom 52 osobných motorových vozidiel, z prevažnej časti rozobratých, s náplňami, ktoré sú kategorizované aj ako nebezpečný odpad.


Kláštor pod Znievom 13. septembra (TASR) – Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Martine zaistili v uplynulých dňoch s policajtmi špecializovaného útvaru Prezídia PZ na environmentálnu kriminalitu a v spolupráci s Okresnou prokuratúrou v Martine viacero motorových vozidiel v katastrálnom území Lazany v Kláštore pod Znievom (okres Martin), kde mali byť zhromažďované a rozoberané. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline Jana Balogová.

Motorové vozidlá mali byť podľa nej minimálne prostredníctvom internetových portálov ponúkané na predaj. "Polícia doposiaľ zaistila celkom 52 osobných motorových vozidiel, z prevažnej časti rozobratých, s náplňami, ktoré sú kategorizované aj ako nebezpečný odpad. Ďalej 22 demontovaných, už používaných motorov, 39 demontovaných, už používaných prevodoviek a množstvo rôznych automobilových súčiastok, ktoré boli pravdepodobne určené na ďalší predaj. A to bez živnostenského oprávnenia, ako aj iných zákonných predpokladov na podnikanie," uviedla krajská policajná hovorkyňa.

„Je dôvodné podozrenie, že postupným rozoberaním motorových vozidiel, zásahom do ich konštrukcií, hnacích agregátov, prevodových a nosných jednotiek sa stávali nepojazdnými vrakmi bez možnosti efektívneho obnovenia do pôvodného stavu. A nepredané časti, zvyšky a náplne z nich sa stali nebezpečným odpadom, ktorý zostal na pozemku,“ doplnila Balogová.

Vyšetrovateľ OR PZ v Martine začal trestné stíhanie vo veci zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, prečinu neoprávneného podnikania, prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi a prečinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. "Za účelom zistenia rozsahu páchanej trestnej činnosti boli vo veci pribratí znalci. Ďalšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania," dodala krajská policajná hovorkyňa.