Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Poľovníci likvidujú v okolí Trenčína premnožených diviakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Diviačia zver je premnožená a spôsobuje škody na poľnohospodárskych kultúrach a majetku.

Trenčín 23. novembra (TASR) – Regulácia premnoženej diviačej a líščej zveri je hlavným cieľom štvrtkovej spoločnej poľovačky na nepoľovných plochách v lesoparku Brezina v Trenčíne a na poľnohospodárskych pozemkoch v juhovýchodnej časti mesta.

Podľa predsedu Poľovného združenia Ostrý vrch v Soblahove Jána Drhu je všeobecne známe, že diviačia zver je premnožená a spôsobuje škody na poľnohospodárskych kultúrach a majetku, presný počet diviačej zveri odhadnúť nevedel. "Spoločná poľovačka sa vykonáva na základe žiadosti majiteľa a užívateľa pozemkov, snažíme sa dostať stavy diviakov na nejakú štandardnú úroveň," skonštatoval Drha s tým, že poľovačky sa zúčastňuje okolo 50 poľovníkov a asi 20 honcov.

Na základe žiadosti mesta Trenčín ako vlastníka a užívateľa pozemkov a Poľnohospodárskeho družstva Trenčín – Soblahov ako užívateľa pozemkov povolil Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Trenčíne lov diviačej, srnčej a jelenej zveri, líšok a jazvecov formou individuálneho lovu a spoločných poľovačiek. Povolenie na individuálny lov trvá do 15. februára 2018, spoločné poľovačky na diviačiu a líščiu zver povoľuje maximálne trikrát v období do 31. januára 2018.

Ako informovala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová, mestskí policajti kontrolujú všetky vstupy do lesoparku Brezina, kam je počas spoločnej poľovačky zakázaný vstup. Zároveň platia prísne bezpečnostné opatrenia, keďže sa strieľa aj v blízkosti obývaných zón.