Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum predstaví známe i menej známe huby z našich hôr

Na ilustračnej snímke najznámejšia jedovatá huba, muchotrávka červená. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Ponitrianske múzeum ju sprístupní od 19. septembra do 3. októbra vo svojej pobočke v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach.

Nitra 15. septembra (TASR) - Prehľad rôznych druhov známych, ale aj menej známych húb ponúkne výstava Huby našich lesov. Ponitrianske múzeum ju sprístupní od 19. septembra do 3. októbra vo svojej pobočke v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach.

Výstava predstaví vyše 100 druhov húb, ktoré sa vyskytujú v našich lesoch. „Prostredníctvom nich môžu nielen začínajúci hubári, ale i žiaci škôl, ktorí sa o nich učia na biológii, pozorovať charakteristické znaky, ale i podobnosť, vďaka ktorým sú často zamieňané,“ uviedla Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea. Z jedlých húb budú v expozícii vystavené napríklad kozáky, suchohríby či hríb dubový.

Návštevníci uvidia aj jedovaté huby. Nebude chýbať známa muchotrávka zelená a červená i hríb satanský. „Zastúpené budú i drevokazné huby, napríklad podpňovka obyčajná či hliva ustricová. Z nejedlých bude vystavený rýdzik kravský, plávka krvavá, podhríb žlčový a ďalšie zaujímavé exempláre,“ doplnila Packová-Zahradárová.