Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pôvodná synagóga, dnes Dom umenia, opäť ožila židovstvom

Koncertná sála Domu umenia sa zaplnila priaznivcami židovskej kultúry.

Košice 23. januára (TASR) - V pôvodnej synagóge – Dome umenia Košice, sa v utorok 22. januára uskutočnila beseda na tému Pravá tvár judaizmu - Múdrosti a rituály preverené tisícročiami. Jedinečné podujatie, ktoré je vlastným príspevkom organizátorov k projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, prilákalo takmer 400 účastníkov.

Koncertná sála Domu umenia sa zaplnila priaznivcami židovskej kultúry. Pravú tvár judaizmu im predstavil moderátor Petr Karas, riaditeľ pražského vydavateľstva P3K. Stalo sa tak v rozhovore s hlavným hosťom – judaistom, historikom a hovorcom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Slovenska - Jaroslavom Franekom. Do ich diskusie sa otázkami zapojilo i publikum. Otázky zodpovedali aj zástupcovia organizátorov – Pavol Sitár, predseda Židovskej náboženskej obce Košice a Tomáš Teššer, prezident B`nai B`rith Concordia.

„Je ťažké slovami vyjadriť našu radosť z vysokého záujmu Košičanov o židovskú kultúru. Podujatia sa zúčastnili tak zástupcovia židovskej komunity, ako aj reprezentanti iných kultúr a náboženstiev. Utvrdzuje ma to v presvedčení, že porozumenie medzi nami má potenciál rásť, ak mu na to vytvoríme podmienky,“ povedal Teššer a dodal, že B`nai B`rith Concordia bude v záujme dosiahnutia tohto cieľa v kampani Poznaním k porozumeniu pokračovať.

Beseda bola doplnená dvoma prednáškami historika Milana Kolcuna, ktorý účastníkom predstavil košickú židovskú kultúru a následne prezentoval históriu Domu umenia, ako pôvodnej židovskej synagógy. Osviežením podujatia boli ukážky židovských modlitieb, spievané v hebrejčine Izraelčanom Lironom Yosefom. „Spevy židovských modlitieb nezazneli v tejto budove už dlhé roky. Je pre mňa veľmi silným zážitkom, že sa tak dnes opäť mohlo stať,“ povedal Yosef účastníkom po svojom vystúpení.

Podujatie bolo zavŕšené ochutnávkou kóšer vína a originálneho jeruzalemského macesu. Účastníci prejavili veľký záujem aj o publikácie s judaistickou tematikou, ktorých sa na podujatí predali desiatky. „Som veľmi príjemne prekvapený záujmom Košičanov o judaistické publikácie. S takýmto veľkým záujmom sa nestretávam ani na obdobných podujatiach v Českej republike,“ zhodnotil Karas.

Podujatie, ktoré je súčasťou kampane Poznaním k porozumeniu, zorganizovalo občianske združenie B`nai B`rith Concordia, spoločne so Židovskou náboženskou obcou Košice a pražským Nakladatelstvím P3K, pri príležitosti vydania publikácie Praktický judaizmus autora Rav Jisra`el Me`ir Lau. Podľa organizátorov, Košičania svojim vysokým záujmom o minoritnú a často s predsudkami vnímanú židovskú kultúru potvrdili, že sú hodnými niesť označenie občania európskeho hlavného mesta kultúry.