Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pravica vyzýva voličov hlasovať za P. Freša, volá po spolupráci

Logo BSK Foto: BSK

Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Pravica vyzýva voličov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), aby v druhom kole volili za predsedu kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS). Ako jediný podľa lídrov strán dokázal spojiť pravicu, čo ocenili a volajú po spolupráci a spájaní. "Kto rozdeľuje, nepatrí do 21. storočia," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

"Ukázalo sa, že tam, kde sa dá pravica dokopy, dokážeme poraziť ľavicu," povedal šéf SaS Richard Sulík. Podpredseda SMK Gyula Bárdos zdôraznil, že spoluprácu nepotrebuje len BSK, ale celé Slovensko. Bugár ocenil rozvahu a odvahu, s akou Frešo podľa neho rieši problémy BSK.

Zdôraznil aj potrebu spájania. Ocenil, že sa Frešovi podarilo spojiť v BSK pravicu. Poukázal na rozdiel v ňom a premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), ktorý podľa Bugára ľudí rozdeľuje a vnáša nacionalizmus do volieb. Ako príklad uviedol premiérov apel na voličov Trnavského kraja, aby nemali v slovenskom meste maďarského predsedu. "Kto rozdeľuje, nepatrí do 21. storočia," vyhlásil Bugár. V Trnavskom kraji o kreslo šéfa bojuje Tibor Mikuš (nezávislý) a József Berényi (SMK).

Voliči v prvom kole zvolením prevažne pravicového zastupiteľstva podľa Bugára ocenili koalíciu a ukázali, že spolupráca bola úspešná. "Voliči potvrdili, že túto koalíciu chcú v Bratislavskom kraji. Je to signál, že nám ľudia veria a že chcú, aby sme pokračovali," povedal Frešo. Za jeho zvolenie sa vyslovil aj šéf KDH Ján Figeľ, líder Strany zelených Peter Pilinský a predseda OKS Ondrej Dostál. "Je dôležité, aby všetci pravicoví voliči prišli voliť a dali hlas Pavlovi Frešovi," povedal.

Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra. Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ) sa v súboji stretne s Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD). Freša v prvom kole volilo 48,38 percenta ľudí, Flašíkovú Beňovú 24,10 percenta ľudí. V druhom kole zvíťazí ten, kto získa najväčší počet platných hlasov.