Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Pre klimatickú zmenu chcú v Modrom Kameni zachytávať dažďovú vodu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Primátorka poznamenala, že v meste pribúdajú osobné autá, ďalšie parkovisko však nemajú kde vybudovať. Modrý Kameň je totiž obklopený horami a kopcami.

Modrý Kameň 5. mája (TASR) – Dažďová záhrada i zelená strecha v novej obytnej zóne Majere sú opatrenia, ktorými mesto Modrý Kameň vo Veľkokrtíšsom okrese v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. TASR to povedala primátorka Mária Bednárová.

Ako dodala, záhrada bude zachytávať dažďovú vodu, ktorú chcú využívať na polievanie oddychovej plochy. Jej súčasťou bude zóna s domčekmi, kde sa budú môcť ľudia počas horúcich dní skryť. Podľa jej slov v rámci tohto projektu pribudnú aj zelené strechy. Nachádzať sa budú na prístreškoch na kontajnery.

Primátorka poznamenala, že v meste pribúdajú osobné autá, ďalšie parkovisko však nemajú kde vybudovať. Modrý Kameň je totiž obklopený horami a kopcami. "Nové miesta na parkovanie sú iba na novom sídlisku Majere. Slúžia však občanom, ktorí v bytoch bývajú," spresnila. Problémom podľa nej je, že v domácnostiach pribúdajú vozidlá, obyvateľom sa nezmestia do dvorov a parkujú na ceste. "Premávka sa tak stáva neplynulou," objasnila. Doplnila, že mesto má jedno veľké centrálne parkovisko pred úradom. Využívajú ho ľudia pre nákupy a aj pre návštevu školy. "Nemáme platené mestské zóny a parkovaciu politiku samospráva zatiaľ neplánuje zavádzať," uzavrela.