Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Premiér: Je naším morálnym záväzkom vždy sa postaviť voči zlu

Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) na Jankovom vŕšku pri Uhrovci, okres Bánovce nad Bebravou, v sobotu 31. augusta 2019. Na snímke premiér Peter Pellegrini (druhý sprava) a ministerka vnútra SR Denisa Saková (druhá zľava). Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predseda vlády vyzval občanov, aby nezabúdali na SNP.

Uhrovec 31. augusta (TASR) - Obeta partizánov je pre nás morálnym odkazom, aby sme vždy tvrdo konali voči tým, ktorí sa dnes snažia prepisovať dejiny, poľudšťovať fašistický režim a popierať holokaust. Uviedol to v sobotu vo svojom príhovore počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) na Jankovom vŕšku pri Uhrovci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Spolu s ním prišli vzdať hold bojovníkom i ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), predstavitelia samospráv a ďalších organizácií.

"Vieme, že tu na tomto strategickom mieste mali partizáni a v jednom z nich 13. decembra 1944 hitlerovské vojská upálili siedmich zranených partizánov. Na jednej strane bezhraničná krutosť, na strane druhej ľudská odvaha a statočnosť," spomenul Pellegrini.

Na snímke premiér Peter Pellegrini počas prejavu.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Ak má mať obeť týchto siedmich odvážnych ľudí podľa neho zmysel, je naším morálnym záväzkom vždy sa postaviť voči akémukoľvek zlu. "Ich obeta je pre nás morálnym odkazom, aby sme vždy tvrdo konali voči tým, ktorí sa dnes snažia prepisovať dejiny, poľudšťovať fašistický režim a popierať holokaust. Po celej Európe na sociálnych sieťach opäť zdvíhajú hlavy a sústreďujú sa na manipuláciu historického vedomia najmä najmladšej generácie. O to viac si prosím vážme priamych účastníkov Povstania, pretože bez ich autentického svedectva a spomienok sa v tomto zápase o historickú pravdu nezaobídeme," zdôraznil.



Predseda vlády zároveň vyzval občanov, aby nezabúdali na SNP. "Tento rok cítim akoby najväčšie zomknutie ľudí, s ktorými sa stretávam. To 75. výročie nejakým spôsobom vzbudzuje u Sloveniek a Slovákov pocit hrdosti a všetci spontánne vyjadrujú veľkú česť a úctu hrdinom SNP. Teším sa, že Povstanie sa stáva našou vlastnou novou históriou, na ktorú môžeme byť hrdí," dodal pre médiá Pellegrini.

Súčasťou trenčianskych krajských osláv 75. výročia SNP na Jankovom vŕšku bol i Pochod nesmrteľného pluku s podobizňami občanov, ktorí sa zapojili do SNP, ako i kultúrny program s vystúpeniami umelcov. Podujatie ukončí vatra a ohňostroj vo večerných hodinách.