Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Na prešovskom sídlisku odstránili čiernu stavbu

Na snímke čierna stavba Foto: TASR/ Jurčišinová Jana

Majiteľa mesto nemohlo nájsť.

Prešov 20. novembra (TASR) – Mesto Prešov dnes dalo odstrániť plechovú garáž na Jurkovičovej ulici, ktorá tam zaberala dve parkovacie miesta. Na sídlisku Sekčov, kde garáž stála, je však najväčším problémom parkovanie. Mesto ju považuje za čiernu stavbu, pretože bola so zemou pevne spojená.

Ešte koncom júna dostalo Oddelenie dopravy, energetiky a životného prostredia Mestského úradu v Prešove podnet, že na Jurkovičovej ulici stojí plechová garáž. Toto podanie začalo oddelenie riešiť ako neoprávnené využívanie mestského priestranstva. No majiteľa garáže sa im nepodarilo nájsť.

„Postupovali sme v zmysle cestného zákona, vykonali sme štátny odborný dozor nad pozemnými komunikáciami. Keďže nám z prvých týchto informácií nebolo jasné, kto je vlastníkom, verejnou vyhláškou sme vyhlásili a vyzvali vlastníka, aby stavbu odstránil. Vtedy tam bol termín do 10. júla. Vlastník sa neprihlásil, ani doposiaľ nie je známy. Preto príkaz na odstránenie stavby alebo garáže dostal správca miestnych komunikácií,“ uviedla vedúca oddelenia dopravy MsÚ v Prešove Adriana Compeľová.

Ďalej povedala, že v zmysle cestného zákona pôjde zrejme o priestupok, kde majiteľovi hrozí aj pokuta. Mestskej polícii sa podarilo zistiť, kto garáž užíval.

Užívateľom je podľa mestského úradu vyšší súdny úradník na Okresnom súde v Prešove Peter Revický. Ten užívanie tejto garáže potvrdil, ale uviedol, že garáž využívali jeho rodinní príslušníci na jeho aute. Údajne nevie, kto je vlastníkom, ale rodinným príslušníkom podával právne rady, ako garáž zlegalizovať. Tvrdí, že ide o obvyklý a bežný spôsob užívania miestnej komunikácie, ktorý nie je protizákonný, a tiež oponuje, že všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré by zakazovalo budovanie prenosných garáží v Prešove, je zrušené, teda, čo nie je zakázané, je povolené.

Compeľová však oponuje, že označenie a prenajatie parkovacieho miesta pre akékoľvek vozidlá nie je podľa VZN mesta možné, výnimku tvoria len parkovacie miesta pre zdravotne postihnutých. Garáž bola po odstránení uložená v areáli správcu komunikácie, tak aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu. Mesto takto plánuje postupovať aj pri ďalších podobných podaniach, zatiaľ sa však žiadne podľa Compeľovej neobjavilo. Aká bude budúcnosť tejto garáže, nie je jasné.