Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Prešovská univerzita oslávila jubileum profesora Karola Horáka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Horák je slovenský prozaik, literárny a divadelný vedec, vysokoškolský pedagóg.

Prešov 24. januára (TASR) - Vedecká konferencia s názvom Prekračovanie hraníc (k tvorbe Karola Horáka) sa uskutočnila v utorok (23. 1.) na pôde Prešovskej univerzity (PU) v Prešove pri príležitosti životného jubilea slovenského dramatika, profesora Karola Horáka. Podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou rektora PU Petra Kónyu, otvoril bývalý prezident SR Rudolf Schuster. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Horák je slovenský prozaik, literárny a divadelný vedec, vysokoškolský pedagóg. Už viac ako polstoročie na univerzite organizuje prehliadku umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známu ako Akademický Prešov (AP), ktorej je dlhoročným riaditeľom.

"Profesor Horák je osobnosť, ktorých má Slovensko čím ďalej tým menej. Nie je to teoretik, ktorý neopustil brány školy, ale patrí medzi profesorov aktívne spojených s praxou," uviedol vo svojom príhovore Schuster. Pri príležitosti jeho 80. narodenín mu zároveň udelil striebornú medailu prezidenta Rudolfa Schustera.

Podľa Kónyu profesor Horák za viac ako polstoročie vychoval veľa generácií absolventov, ktorí sa úspešne uplatňujú v rôznych oblastiach, "za čo mu v mene celej univerzity ďakujem", povedal.

"Ďakujem rektorovi za akt sympatie, ktorým umožnil uskutočnenie tohto podujatia, v ktorom rezonuje mojich 60 rokov nepretržitého pracovného vedecko-pedagogického spojenia s prešovskou kultúrou," povedal vo svojom príhovore Horák.

Na konferencii vystúpili prezenčnou a dištančnou formou slovenskí teatrológia, literárni vedci, rozhlasoví a televízni redaktori, estetici, no tiež bývalí členovia študentského divadla či študenti Karola Horáka.

Horák sa narodil 13. septembra 1943 v Katarínskej Hute v okrese Lučenec. Absolvoval Filozofickú fakultu Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Už v časoch štúdia sa začal venovať prozaickej tvorbe a písaniu básní. Ako autor, dramaturg, režisér a herec pôsobil v študentskom divadelnom súbore, ktorý sa pod jeho vedením vypracoval na popredný alternatívny súbor divadelnej kultúry. Od divadla a poézie prešiel k náročnejším programom autorského divadla s vyhraneným interpretačným štýlom a výrazne ovplyvnil a formoval podoby divadiel malých javiskových foriem na Slovensku. Je autorom viacerých prozaických diel. Jeho hry uviedli slovenské i zahraničné divadlá. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení a bol laureátom mimoriadnej ceny 24. ročníka Krištáľového krídla.