Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Prestavba bývalej školy v Píle mala byť hotová, nie je ani v polovici

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tamojšia samospráva pristúpila ešte za bývalého vedenia k projektu najmä preto, lebo v obci ostala nevyužitá budova základnej školy, ktorá bola zrušená v roku 2008 a začala chátrať.

Píla 12. februára (TASR) - V malej obci Píla v okrese Žarnovica prestavujú bývalú základnú školu na domov sociálnych služieb (DSS). Na stavbu získala obec 528.000 eur od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a spolufinancovaná je aj samotnou obcou.

"Prestavba sa začala ešte v októbri 2021 a ukončená mala byť po žiadosti dodávateľa o posunutie termínu v januári 2023. Doteraz je však preinvestovaných asi len 40 percent prostriedkov," uviedla pre TASR starostka Blažena Chapman. Obec sa preto obáva o ďalší osud stavby. DSS penziónového typu ubytovania s kapacitou 12 miest by mal slúžiť seniorom z obce či regiónu.

Tamojšia samospráva pristúpila ešte za bývalého vedenia k projektu najmä preto, lebo v obci ostala nevyužitá budova základnej školy, ktorá bola zrušená v roku 2008 a začala chátrať. "Hľadali sme možnosti jej využitia a táto forma sa nám zdala najvhodnejšia. Keď vyšla adekvátna výzva, ktorá vyhovovala našim predstavám, tak sme sa ju pokúsili zachrániť a využiť ju tak opäť aj pre verejnosť," povedal pred rokom TASR vtedajší starosta Eugen Čižmárik.

V Píle dnes žije približne 140 ľudí. Pôvodnými obyvateľmi boli Nemci. Ešte na konci druhej svetovej vojny mala obec okolo 1500 obyvateľov, z čoho vyše 90 percent boli občania nemeckej národnosti.