Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Prievidza chce vybudovať sieť nabíjacích bodov pre elektromobily

Na archívnej snímke nabíjanie elektromobilu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Na vybudovanie nabíjacích bodov bude žiadať dotáciu od Ministerstva hospodárstva SR vo výške 70.800 eur.

Prievidza 28. februára (TASR) - Samospráva Prievidze má záujem na území mesta rozšíriť infraštruktúru pre nabíjanie elektromobilov. Na vybudovanie nabíjacích bodov bude žiadať dotáciu od Ministerstva hospodárstva SR vo výške 70.800 eur. Predloženie žiadosti a realizáciu projektu odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň.

"Projektom chce mesto zvýšiť počet nabíjacích miest v Prievidzi. Podmienkou výzvy je, aby podiel nabíjačiek s nižším výkonom a s vyšším výkonom bol jedna k deviatim. Mesto predpokladá inštaláciu deviatich AC nabíjačiek a jednej DC nabíjačky," načrtol vedúci oddelenia pre projekty a investície mestského úradu Ivan Benca.

Mesto podľa neho vybralo päť lokalít v rámci Prievidze. Nabíjacie body plánuje umiestniť v centre pri Žilinskej univerzite, na sídlisku Píly pri plavárni, sídlisku Kopanice na Ulici V. Benedikta, Zapotôčkach na Ulici M. Rázusa a na letisku. "Žiadosť je už v procese hodnotenia a počas mesiaca alebo dvoch by sme mali vedieť výsledok. Celkový rozpočet je 70.800 eur, nie je potrebné spolufinancovanie mestom," doplnil Benca. Projekt je podľa neho v štádiu zámeru, samospráva tak ešte musí vypracovať projektovú dokumentáciu a opätovne prehodnotí lokality, či sú na realizáciu vhodné.

"Realizáciou projektu sa vytvoria podmienky na zvýšenie podielu ekologických foriem dopravy a zároveň sa podporí budovanie verejne prístupnej infraštruktúry pre alternatívne pohony, čím sa zníži produkcia celkových emisií v doprave a zlepší kvalita ovzdušia," skonštatovala radnica v dôvodovej správe k materiálu.

Inštaláciou nabíjacích staníc sa podľa nej urýchli rozvoj alternatívnych pohonov v doprave v meste, čím sa môže pomôcť aj k zavedeniu stabilného predvídateľného viacročného rámca pre podporu budovania príslušnej infraštruktúry pre alternatívne pohony v meste.