Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Primátor i viceprimátori Nitry budú zarábať rovnako ako vlani

Primátor mesta Nitra Jozef Dvonč Foto: TASR

Platy popredných predstaviteľov mestských samospráv upravuje od minulého roka novela Zákona o platových pomeroch primátorov a starostov, ktorá priniesla viaceré zmeny.

Nitra 6. apríla (TASR) – Nitriansky primátor Jozef Dvonč i viceprimátori Štefan Štefek a Ján Vančo môžu v roku 2012 počítať s rovnakým platom ako vlani.

Poslanci mestského zastupiteľstva v Nitre im aj na tento rok odsúhlasili platy v maximálnej výške, akú umožňuje zákon. Primátor tak môže počítať s platom 4263 eur. Jeho zástupcovia budú zarábať po 2508 eur.

"Zo zákona nemáme šancu zvýšiť plat. Je stanovený plat a k nemu pripočítaných 70 percent, čo bola maximálna hranica. Tú schválili poslanci minulý rok. To znamená, že ani odmeny, ani zvýšenie platu neprichádza v tomto prípade do úvahy," uviedol Dvonč.

Platy popredných predstaviteľov mestských samospráv upravuje od minulého roka novela Zákona o platových pomeroch primátorov a starostov, ktorá priniesla viaceré zmeny. Koeficienty, ktoré sú závislé od počtu obyvateľov obce a od ktorých sa odvíja základný plat starostov i primátorov, sa oproti predchádzajúcemu obdobiu znížili o 10 percent.

Kým v minulosti mohli poslanci zvýšiť základný plat starostom až o 100 percent, po úpravách ho môžu zvyšovať maximálne o 70 percent, čo je prípad aj nitrianskeho primátora. V roku 2010 mohli zastupiteľstvá schvaľovať starostom a primátorom odmeny do výšky 50 percent ich platu, od minulého roka už nedostávajú žiadne.