Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Primátor L. Mikuláša dostal Rad za zásluhy Francúzskej republiky

Primátor L. Mikuláša Alexander Slafkovský Foto: TASR/Martin Pavelek

Toto vyznamenanie, ktoré je určené pre vzácnych priateľov Francúzska, má zatiaľ iba niekoľko Slovákov.

Liptovský Mikuláš 19. septembra (TASR) – Francúzsky veľvyslanec Jean-Marie Bruno odovzdal v utorok 18. septembra večer vysoké štátne vyznamenanie Rad za zásluhy Francúzskej republiky liptovskomikulášskemu primátorovi Alexandrovi Slafkovskému.

„Toto vyznamenanie, ktoré je určené pre vzácnych priateľov Francúzska, má zatiaľ iba niekoľko Slovákov. Pán Slafkovský si ho nepochybne zaslúži, lebo od mladosti pestoval s našou krajinou úzke väzby. Keď sa neskôr stal verejným činiteľom na komunálnej i celoštátnej úrovni, nadobudli široké rozmery,“ uviedol Bruno.

Čerstvý držiteľ vyznamenania, ktoré zaviedol v roku 1963 prezident Charles de Gaulle, priblížil svoj vzťah k Francúzsku. „Keď som tam prišiel v roku 1967 ako 17-ročný študent, bol som pyšný, že pochádzam z Československa. V mnohom sme sa mohli porovnávať. Keď som sa tam po dvadsiatich rokoch vrátil a videl, aký skok dopredu urobili medzitým Francúzi, ako žili moji spolužiaci, tak som sa hanbil. Preto, keď prišla v novembri 1989 možnosť do toho zasiahnuť a meniť, tak som sa pridal,“ skonštatoval Slafkovský.

„Nežijem pre vyznamenania. Táto udalosť sa pre mňa stala ideálnou príležitosťou pozvať mojich najbližších priateľov a osláviť to spolu s nimi, lebo je pre mňa oveľa väčšou cťou ako akékoľvek vyznamenania, že môžem s takýmito ľuďmi dlhodobo spolupracovať. A že si to všimla krajina, s ktorou mám od mladosti úzky vzťah, tak to je čerešnička na torte,“ dodal pre TASR úradujúci liptovskomikulášsky primátor.