Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Primátor R. Raši varuje Košičanov pred jarnými požiarmi

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Raši tiež upozornil, že vypaľovanie trávy spôsobuje každý rok smrteľné zranenia, ale aj požiare budov, stohov slamy a lesných porastov.

Košice 16. marca (TASR) - Košický primátor Richard Raši dnes vyzval obyvateľov mesta, aby oheň zakladali len na určených miestach a pri odchode venovali zvýšenú pozornosť jeho úplnému haseniu. Upozornil tak na každoročné zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov v jarných mesiacoch.

"Lesné požiare spôsobujú každý rok úmrtia a poškodenia zdravia, ale, žiaľ, aj veľké materiálne a ekologické škody. Obnova požiarom zničených porastov je dlhodobý proces a trvá niekoľko desiatok rokov," adresoval dnes Košičanom Raši. Pripomenul, že najčastejšou príčinou vzniku požiarov na jar je vypaľovanie trávy a suchých porastov. "Uvedomme si, prosím, že táto činnosť je zakázaná," zdôraznil.

Raši tiež upozornil, že vypaľovanie trávy spôsobuje každý rok smrteľné zranenia, ale aj požiare budov, stohov slamy a lesných porastov. Košičanov požiadal, aby sa tiež pričinili o ochranu životného prostredia. "V prípade spozorovania požiaru nahláste, prosím, urýchlene túto skutočnosť na telefónne číslo 112, resp. 150," uviedol ďalej.

Lesy sú podľa neho obrovským prírodným a národným bohatstvom a významným krajinotvorným prvkom. "Chráňme si teda naše lesy pred požiarmi, všetci spoločne," ukončil svoju výzvu.