Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Primátor Banskej Bystrice podpísal zmluvu s Alliance française

Peter Gogola Foto: TASR/Jozef Ďurník

Výsledkom spolupráce má byť najmä propagácia mesta.

Banská Bystrica 6. marca (TASR) - Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola a prezident Alliance française na Slovensku Tomáš Márton podpísali v pondelok na mestskom úrade zmluvu o spolupráci.

"Jej cieľom je propagácia francúzskeho jazyka a kultúry vo svete, ale pôsobí aj opačným smerom, sprostredkúva spoluprácu tunajších inštitúcií s partnermi vo frankofónnych krajinách," TASR informoval hovorca primátora Filip Roháček.

"Teší nás, že sme v Alliance française našli partnera, s ktorým môžeme spolupracovať a prispievať tak k rozvoju medzinárodných vzťahov nášho mesta," povedal Gogola. Na základe partnerstva s francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave majú podľa jeho slov v pláne pripravovať spoločné podujatia. "Veríme, že počet návštevníkov nášho mesta z francúzsky hovoriacich krajín sa bude zvyšovať. Našou ambíciou je v dohľadnom čase pripraviť aj propagačné materiály vo francúzštine, aby sme dali najavo, že sme pripravení ich privítať," dodal Gogola.

Zoficiálnenie spolupráce s mestom víta aj samotná Alliance française, pokračoval Roháček. Ako uviedol Márton, dvadsaťdva rokov fungujú v tomto meste a pomáhajú samospráve pri rôznych príležitostiach a podujatiach organizovaných v spolupráci s frankofónnymi krajinami. "Ďakujeme za túto chvíľu a som rád, že sme takéto memorandum podpísali. Ambasáda Francúzskej republiky na Slovensku to podporuje a víta. Sme pripravení naďalej pomáhať mestu a sme radi, že mesto bude v rámci svojich možností pomáhať aj nám," uviedol Márton. Vzájomná spolupráca sa prejaví najmä v spoločnom organizovaní rôznych kultúrnych podujatí a propagácii mesta francúzskym partnerom Alliance française.