Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Projekt EHMK Košice 2013 predstavili českej verejnosti

Na snímke Rodošto - pamätný dom Františka Rákocziho II. Foto: TASR/František Iván

V Prahe ho dnes jeho zástupcovia prezentovali na pôde Slovenského inštitútu českým médiám. "Košice boli a sú na kultúrnej mape Európy.

Košice/Praha 6. septembra (TASR) - Predstaviť Košice ako budúcoročné Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) je jedným z cieľov projektu Putujúce mesto, ktorý v strednej Európe propaguje značku Košice 2013. V Prahe ho dnes jeho zástupcovia prezentovali na pôde Slovenského inštitútu českým médiám.

"Košice boli a sú na kultúrnej mape Európy. My sa usilujeme zviditeľniť a posilniť ich postavenie na medzinárodnej scéne, najmä v širšom stredoeurópskom priestore medzi Berlínom, Budapešťou, Viedňou, Prahou, Krakovom a Ľvovom," priblížil umelecký riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Vladimír Beskid. Košice môžu podľa neho zohrať dôležitú úlohu v prehlbovaní vzájomnej komunikácie medzi kultúrami aj pri konfrontácii súčasného umenia. "Máme záujem doviesť špičkové európske umenie do Košíc, ale aj to naše spropagovať za hranicami a vytvoriť istý komunikačný kanál, ktorý by mohol fungovať aj po tom, ako sa naša misia v roku 2013 skončí," dodal.


Foto: TASR/Milan Kapusta

Košice sa prezentovali v Prahe


Košice 2013 sa v Prahe predstavili dvojdňovým obrazovo-slovným programom. Literárny večer, nazvaný Čím je pre Prahu Kafka, tým je Márai pre Košice, bol venovaný dielu svetoznámeho spisovateľa, košického rodáka Sándora Máraiho. V Galérii Slovenského inštitútu bola aj vernisáž, na ktorej Vladimír Beskid predstavil výtvarníka Dušana Zahoranského. "Jeho aktuálna výstava, ktorá potrvá mesiac, pracuje so slovom, symbolikou, s textom a kontextom. Zahoranský dôverne pozná košické prostredie a považujeme ho za dôležitú postavu nielen slovenskej, ale aj českej výtvarnej scény. Teší nás, že bude súčasťou aj ďalších našich projektov v roku 2013," dodal Beskid.

Umelecký a kultúrny program Košice 2013 siaha od medzinárodnej úrovne, cez národnú, až po lokálnu scénu. Koncepcia programovej štruktúry nestojí len na jednorazových kultúrnych podujatiach v roku 2013. "Jej hlavným cieľom je naštartovať proces dlhodobého rozvoja a stimulujúcich podmienok pre kultúrnych operátorov v celom regióne, podporovať medzinárodné partnerstvá a nové tvorivé iniciatívy, ktoré majú šancu na perspektívnu, dlhodobú existenciu," doplnil vedúci sekcie rozvojových projektov n. o. Košice 2013 Jakub Urik.


Na snímke centrum Košíc, Alžbetina ulica, v pozadí Dóm sv. Alžbety
Foto: TASR/František Iván

Projekt pomôže rozvoju Košíc i regiónu ako takého


Vďaka tomuto prístupu majú podľa neho Košice príležitosť začať rozvíjať kreatívnu ekonomiku a postupne sa transformovať z industriálneho na kreatívne mesto. V konečnom dôsledku to do budúcna pre východ krajiny môže znamenať rýchlejší ekonomický rast a viac pracovných príležitostí. Z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR bolo na realizáciu kultúrneho programu v roku 2012 vyčlenených 3,32 milióna eur a rovnaká suma je určená aj pre rok 2013. Mesto Košice prispelo na chod organizácie v roku 2012 miliónom eur a podobnú sumu plánuje vyčleniť aj v budúcoročnom rozpočte.

Praha, ako hlavné mesto bývalého Československa, výrazne ovplyvnila rozvoj východoslovenskej metropoly a dodnes medzi Košicami a Prahou prebieha intenzívny kultúrny dialóg. Potvrdzuje to aj galakoncert Dve v jednom (alebo Dve mestá, jeden koncert), ktorým si už túto sobotu (8.9.) v Košiciach pripomenú 4. výročie získania titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Na Hlavnej ulici sa na jednom pódiu stretnú Dan Bárta so skupinou Illustratosphere, J.A.R., Jiří Stivín, Štátna filharmónia Košice a Katka Koščová.