Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Trinásť projektov získa z grantov šesť miliónov eur

Erb mesta Bytča Foto: Heraldický register

Veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Inga Magistad zdôraznila, že využitie prostriedkov z nórskych fondov podrobne sledujú.

Bytča 4. novembra (TASR) – Trinásť úspešných žiadateľov o podporu z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) v rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva podpísalo dnes v Sobášnom paláci v Bytči zmluvy o podpore so zástupcami Úradu vlády SR. Celková suma, určená na tieto projekty, je približne šesť miliónov eur.

Veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Inga Magistad zdôraznila, že využitie prostriedkov z nórskych fondov podrobne sledujú. „Či už z Bratislavy, alebo z kontaktného miesta v Bruseli. A sme veľmi spokojní s tým, ako sa tieto financie využili. Máme rôzne príklady, veľmi pekným je Sobášny palác v Bytči, ktorý sa veľmi dobre využíva pri rôznych príležitostiach. Je možné tu organizovať workshopy a ďalšie podujatia. Takže, máme veľmi dobrý prehľad o tom, ako situácia vyzerá,“ povedala veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku.

Generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová podotkla, že SR nedisponuje prostriedkami navyše, ktoré by mohla investovať do obnovy kultúrnych pamiatok. „Ak by disponovala, nemuseli by sme žiadať nórsky finančný mechanizmus alebo Európsky hospodársky priestor o pomoc. Ale nie je to niečo, čo by sme mali vnímať negatívne, že na niečo nemáme. Jednoducho, my máme veľké kultúrne dedičstvo, ktoré je trošku nad ekonomické sily tejto krajiny. A v tom je to sympatické, že európska kultúrna politika sa uberá smerom, že si osvojuje aj naše dedičstvo a chápe ho ako dedičstvo európskeho kultúrneho priestoru. A preto je ochotná do neho investovať a je to veľmi pozitívne,“ uviedla Kosová.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár pripomenul, že Sobášny palác v Bytči zrekonštruovali aj s podporou nórskeho finančného mechanizmu v rokoch 2007-2009 s prispením viac ako jeden milión eur. „A sú to ďalšie projekty, medzi ktoré patrí kaplnka Budatínskeho hradu, Rosenfeldov palác alebo židovská synagóga na území krajského mesta Žilina. Ale aj množstvo ďalších po celom Slovensku. V dnešnej dobe je úžasné, že môžeme finančné prostriedky získavať z týchto fondov. Práve na opravu historických pamiatok, na ktoré by veľakrát možno neostalo, pretože máme mnohé iné. Ale vďaka týmto prostriedkom so spolufinancovaním z vlastných rozpočtov to dokážeme zvládať. Takže, veľká vďaka patrí Lichtenštajnsku, Nórsku aj Islandu,“ skonštatoval Blanár.

Príspevok z nórskych fondov vyše 328.000 eur urýchli rekonštrukciu Novej synagógy v Žiline. Podľa Mareka Adamova z občianskeho združenia Truc sphérique žiadali financie na reštaurovanie omietok zvonku a zvnútra synagógy. „Chceli sme byť aj skromní, čiže nežiadať maximum. Ale iba to, čo naozaj potrebujeme. Zostáva nám dokončiť ešte množstvo technických vecí. V podstate sme zhruba na 80 percentách. Chýba nám možno posledných 100.000 až 150.000 eur na to, aby sme to dokončili. A veríme, že počas roka sa nájdu súkromní sponzori a darcovia a pôjde to aj ďalej tak, ako sme to robili doteraz. Napriek tomu, že sme dostali jeden väčší grant,“ dodal Adamov.

Okrem podpisu zmlúv s úspešnými žiadateľmi pripravil Úrad vlády SR v spolupráci s Veľvyslanectvom Nórskeho kráľovstva a ŽSK konferenciu s názvom Živé pamiatky o príležitostiach v oblasti turizmu, ekonomického a sociálneho rozvoja, ktoré prinášajú pamiatky zrekonštruované v rámci grantov EHP a Nórska. Súčasťou podujatia bolo predstavenie projektov nového obdobia grantov, ako aj vernisáž Znovuzrodené dedičstvo - putovnej výstavy projektov kultúrneho dedičstva zrealizovaných na Slovensku, ktorú organizuje Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v SR.