Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prominentné taxikárky predviedli v Košiciach koncepciu e-TAXI

Foto: TASR/František Iván

Košičania majú počas jazdy v e-TAXI výnimočnú príležitosť vyskúšať si na vlastnej koži koncept elektromobility, ktorý postupne preniká do života všetkých veľkých miest v Európe.

Košice 18. septembra (TASR) - Košičania a návštevníci mesta sa môžu počas Európskeho týždňa mobility zadarmo odviezť na elektrotaxíku.

e-TAXI od Východoslovenskej energetiky a.s. (VSE) premáva od pondelka 17. septembra do piatku 21. septembra vždy od 15.00h do 18.00 h po Hlavnej uici v Košiciach.

Ako uviedla hovorkyňa VSE Andrea Danihelová, hlavné zastávky e-TAXI sú pred obchodnými centrami na oboch koncoch Hlavnej ulice. „Vystúpiť a nastúpiť však môžu záujemcovia kdekoľvek na Hlavnej, ak bude vo vozidle dostatok voľného miesta. Predpokladaný čas jedného okruhu je 5 až 10 minút,“ dodala Danihelová.

Vodičmi e-TAXI budú počas celého týždňa dobrovoľníci z radov zamestnancov Skupiny VSE. Ale dnes si nakrátko vyskúšali profesiu vodičiek taxíka aj finančná riaditeľka VSE Diana Custodis a viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová. „Mesto Košice sa zapája už niekoľko rokov do kampane Európsky týždeň mobility prostredníctvom aktivít DPMK. Je dobré, že svojim dielom prispievajú aj firmy pôsobiace v Košiciach. Navyše je to zaujímavá atrakcia pre návštevníkov centra mesta, ktoré pracuje na tom, aby bolo čo najviac európske,“ konštatovala Lenártová.

Košičania majú počas jazdy v e-TAXI výnimočnú príležitosť vyskúšať si na vlastnej koži koncept elektromobility, ktorý postupne preniká do života všetkých veľkých miest v Európe. Najprv ako pasažieri e-TAXI s odborným výkladom vodiča a neskôr jeden z nich aj ako užívateľ tohto auta. Na záver Európskeho týždňa mobility totiž VSE zapožičia jednému vyžrebovanému pasažierovi elektromobil na víkend zadarmo.

Európsky týždeň mobility je najrozšírenejšia svetová kampaň na podporu udržateľnej dopravy najmä v mestách. Jej cieľom je zvýšiť povedomie obyvateľov o udržateľných spôsoboch dopravy v meste. „Elektromobil je inovatívny a v porovnaní s vozidlami so spaľovacím motorom je vhodnou ekologickou alternatívou. Elektrické autá neprodukujú v mieste prevádzky CO2, sú tiché a náklady na prejdenie 100 kilometrov sú štyri až krát nižšie ako pri konvenčných pohonoch,“ vysvetlila motívy VSE Custodis.

VSE ako prvá v SR koncom novembra 2010 uviedla do prevádzky verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Neskôr vyrástli ďalšie v Bratislave, Poprade a Nitre. Ako prvá na Slovensku tiež zakúpila začiatkom marca 2011 čisto elektrické vozidlo do svojho vozového parku. Usporiadala aj prvú medzinárodnú konferenciu venovanú elektromobilite počas bratislavského Autosalónu 2012.