Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Riešenia z Climathonu môžu pomôcť pri problémoch v Bratislave

Na snímke zelená strecha. Foto: TASR - Michaela Zdražilová

Hlavnou myšlienkou tretieho ročníka bolo, ako z hlavného mesta spraviť odolné a udržateľné mesto.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Technologické riešenia z podujatia Climathon môžu pomôcť Bratislave riešiť klimatické problémy. Hlavnou myšlienkou tretieho ročníka bolo, ako z hlavného mesta spraviť odolné a udržateľné mesto. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej samosprávy Dagmar Schmucková.

"Nápady a tímy z Climathonu tvoria základ nových riešení pre Bratislavu aj Slovensko," uviedla splnomocnenkyňa hlavného mesta pre inovácie Petra Dzurovčinová. Podujatie sa konalo počas 21. až 23. októbra a zúčastnilo sa na ňom 30 tímov z rôznych častí Slovenska aj zo zahraničia. Hlavné mesto priblížilo, že počas 48 hodín účastníci pracovali s reálnymi dátami. Zároveň mali k dispozícii vúlohe mentorov aj odborníkov z hlavnéhomesta.

Víťazný tím prišiel snápadom, ako optimalizovať azlepšiť reakciu mesta na extrémne výkyvy počasia, ako sú napríklad nárazové dažde či záplavy.

Climathon je celosvetové podujatie, do ktorého sa zapája viac ako 145 miest z 56 krajín sveta. Jeho cieľom je zvyšovanie povedomia o klimatickej zmene, jej aktívnom riešení a spoločnom budovaní udržateľného sveta. Organizátorom slovenského podujatia je hlavné mesto Bratislava spolu s ďalšími partnermi.