Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V múzeu a knižnici v Rožňave štartuje cyklus prednášok venovaných vode

Na snímke kvapky vody. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Súčasťou projektu je tiež vybudovanie dažďových záhonov, záchytných nádob na vodu či umiestnenie informačno-vzdelávacích panelov o vode v areáli knižnice.

Rožňava 21. septembra (TASR) - V Baníckom múzeu a Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave vo štvrtok štartuje cyklus prednášok o význame a hospodárnom nakladaní s vodou. Prednášky sú realizované v rámci projektu, ktorého súčasťou je i realizácia opatrení vedúcich k ochrane vody a životného prostredia v oboch inštitúciách. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Cyklus šiestich prednášok venovaných vode je súčasťou projektu s názvom Príroda je život, na ktorom spolupracujú obe kultúrne inštitúcie v Rožňave. Hlavným cieľom projektu je skvalitnenie a rozšírenie služieb s dôrazom na vzdelávanie v oblasti ochrany životného prostredia.

"Prednášky obsiahnu témy ako tvorba dažďových záhonov, význam vody v meste, permakultúra či vermikompostovanie. Časť prednášok ponúkne problematiku kontaminovanej vody a jej revitalizácie, podzemnej vody jaskýň, ale aj život v mokradiach Slovenského krasu," priblížila Hermélyi Gecelovská s tým, že podujatia v múzeu i knižnici sú voľne prístupné a určené pre žiakov základných škôl i širokú verejnosť.

Súčasťou projektu je tiež vybudovanie dažďových záhonov, záchytných nádob na vodu či umiestnenie informačno-vzdelávacích panelov o vode v areáli knižnice. V expozícii múzea venovanej Slovenskému krasu zas pribudnú nové inteligentné dvere, osvetlenie s pohybovým senzorom či mobilný audiosprievodca.

"Zámerom projektu je aj vzdelávanie najmenších, a to vďaka novovybudovanej externej učebni ekológie a externým herným a vzdelávacím prvkom," dodala manažérka kultúry Baníckeho múzea v Rožňave. Projekt s názvom Príroda je život finančne podporil Košický samosprávny kraj, celkové výdavky predstavujú viac ako 47.000 eur.